Λεωνίδας Βατικιώτης
Εφημερίδα ΠΡΙΝ 6/07/2015
Μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες περιελάμβανε η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 2 Ιουλίου, περιγράφοντας τιο πρέπει να γίνει για το δημόσιο χρέος.
Το πιο ηχηρό μήνυμα στρεφόταν προς τη Γερμανία στην οποία τόνιζε πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να αποπληρωθεί! Είναι μη εξυπηρετήσιμο, μη βιώσιμο! Η πρόβλεψη μάλιστα είναι πως με την υπάρχουσα δυναμική το δημόσιο χρέος το 2016 θα ανέρχεται στο 176% του ΑΕΠ, το 2017 στο 170%, το 2018 στο 162%, το 2019 στο 156% και το 2020 στο 150% ή κατά ένα τρίτο μεγαλύτερο από τα επίπεδα που ήταν όταν ξεκίνησε η «διάσωσή» μας… Η μελέτη του ΔΝΤ, που ακυρώνει προηγούμενες υπεραισιόδοξες αντίστοιχες μελέτες του, αποτελεί ομολογία αποτυχίας των αναδιαρθρώσεων του δημόσιου χρέους και των λύσεων που έχουν επιλεγεί για την μέχρι σήμερα διαχείρισή του.
Η σαφής υπόδειξη του ΔΝΤ ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες(!) να γίνει βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι να διπλασιαστεί η περίοδος χάριτος στα 20 χρόνια και η περίοδος αποπληρωμής στα 40 χρόνια για τα υπάρχοντα δάνεια από την ΕΕ, ενώ δεν αποκλείει «ένα σημαντικό κούρεμα του χρέους, για παράδειγμα, των υπαρχόντων διμερών χρεών (53,1 δισ. ευρώ) προς τα κράτη μέλη της ευρωζώνης»!
Η επαναφορά εκ μέρους του ΔΝΤ της πρότασής του για διαγραφή του χρέους (υπό την μορφή OSI, δηλαδή Official Sector Involvement: Συμμετοχή του Επίσημου Τομέα, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή του ιδιωτικού το 2012), όπως είχε κάνει και το καλοκαίρι του 2013, αποτελεί μήνυμα στην σημερινή κυβέρνηση, καθώς στην πρόσφατη πρότασή της προς τους θεσμούς για την αναδιάρθρωση του χρέους, δεν περιελάμβανε καμία σχετική αναφορά. Απέφυγε δηλαδή να θέσει θέμα διαγραφής μέρους έστω του χρέους που έχουν στα χέρια τους οι Ευρωπαίοι. Το ΔΝΤ βγαίνει πιο επιθετικά από την κυβέρνηση στο θέμα του χρέους, με λίγα λόγια.
Στις προτάσεις της έκθεσης για την βιωσιμότητα του χρέους προτείνεται επίσης ένα νέο δάνειο ύψους 51,9 δισ. ευρώ με το οποίο θα καλυφθούν οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου από τον Οκτώβριο του 2015 ως τον Δεκέμβριο του 2018. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά, η μερίδα του λέοντος κι απ’ αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθεί στους πιστωτές. Ειδικότερα 29,8 και 17,2 δισ. ευρώ προβλέπονται για πληρωμή χρεολυσίων και τόκων, αντίστοιχα.
Τέλος, η έκθεση του ΔΝΤ περιείχε μηνύματα και προς τον κόσμο του αγώνα κι ειδικότερα όσους αντιστάθηκαν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Η εμπειρία έδειξε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια βαθιά εδραιωμένη αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις», αναφέρει η έκθεση που κάνει μια αναδρομή στα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων βάσει των οποίων τον Ιούλιο του 2011 αναμένονταν εισπράξεις 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, για να καταλήξουν με τις προβλέψεις του 2013 στα 23 δισ. ευρώ. «Στη βάση αυτού του προηγούμενου είναι κρίσιμο για μια ρεαλιστική και ακριβή μελέτη βιωσιμότητας να υποθέσουμε μειωμένα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις», αναφέρει κατά λέξη η μελέτη του ΔΝΤ, που σε άλλα σημεία προσγειώνει τα αναμενόμενα έσοδα στα 500 εκ. ευρώ ετησίως. Είναι κι αυτό μια αναγνώριση των κινητοποιήσεων και πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας!