Αίσθηση προκαλεί τις τελευταίες ώρες στο χώρο των social media καταγγελία ότι το γραφείο της Νέας Δημοκρατίας παραποίησε φωτογραφία απεικόνισης από την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Αυγής αφαιρώντας την ημερομηνία δημοσίευσης του άρθρου.
H παραποίηση αφορά άρθρο του 2009, στο οποίο το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αποφάσισε να ασκήσει κριτική, χωρίς να αναφέρει πότε δημοσιεύτηκε, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δημοσιεύτηκε λίγο πριν από την 28η Οκτωβρίου. Στη φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο από το γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται να έχει αφαιρεθεί η ημερομηνία του άρθρου.
Προσωπικά είδα για πρώτη φορά την σχετική πληροφορία στο Twitter από τον χρήστη @talws και θέλησα να το ερευνήσω περισσότερο.
Η φωτογραφία που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία στο site της είναι η εξής:
Προφανώς το κάτω τμήμα του κειμένου έχει μεταφερθεί στα δεξιά. Ακόμη και αυτή η αλλαγή αποτελεί ουσιαστικά παραποίηση ασυγχώρητη για κάθε γραφείο Τύπου. Δεν θα σταθούμε όμως εδώ καθώς μπορούμε να δεχτούμε καλοπροαίρετα ότι έγινε για τεχνικούς λόγους με στόχο την καλύτερη προβολή των πληροφοριών που υπάρχουν στο κείμενο.
Το πρόβλημα όμως εμφανίζεται ανάμεσα στον τίτλο και το κείμενο όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες έχει απομακρυνθεί με ειδικό λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών η ημερομηνία δημοσίευσης του κειμένου.
Η πρώτη «περίεργη» διαφορά είναι ότι η διαχωριστική γραμμή πριν από το κείμενο είναι πλέον μαύρη ενώ στην ιστοσελίδα της Αυγής, απ όσο γνωρίζουμε ήταν πάντα κόκκινη. Σκέφτηκα όμως να προχωρήσω και ένα βήμα περισσότερο ανοίγοντας τη φωτογραφία και στο Photoshop. Συγκεκριμένα αύξησα το contrast και μείωσα τη φωτεινότητα αναζητώντας σημάδια παραποίησης. Όπως μπορείτε να δείτε πάνω από το κείμενο εμφανίζονται τουλάχιστον δυο σημάδια που θυμίζουν «απρόσεκτο» σβήσιμο με το εργαλείο clone stamp tool. Καθώς η φωτογραφία έχει αποθηκευτεί σε μορφή jpg σε αρκετά χαμηλή ανάλυση θέλησα να βεβαιωθώ ότι τα σημάδια αυτά δεν είναι κάποιου είδους αλλοίωση (compression artifact) που προέκυψαν από τη διαδικασία αποθήκευσης/συμπίεσης του jpg. Σε κανένα άλλο σημείο της φωτογραφίας όμως δεν παρουσιάστηκαν τέτοια στοιχεία εκτός από το σημείο όπου αρχικά βρισκόταν η ημερομηνία.
Έθεσα αμέσως το θέμα στον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γ.Μουρούτη αλλά και στη Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Μουρούτης απάντησε αμέσως μέσω του λογαριασμού του στο twitter (αν και αμέσως μετά μπλόκαρε το λογαριασμό μου, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να μην προλάβω να αποθηκεύσω τις απαντήσεις του).
Η στιχομυθία μας είχε ως εξής:
xstefanou: Αληθεύει ότι το γραφείο της ΝΔ πλαστογράφησε φωτογραφία με δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή;
gmourout: Όχι η αλήθεια είναι ότι η Αυγή πλαστογράφησε φωτό του ΣΥΡΙΖΑ αφαιρώντας από τη σημαία του το σφυροδρέπανο
xstefanou: Δεν σας ρώτησα γι΄ αυτό. Θα ανεβάσουμε σε λίγο την ανάλυση του jpg που αναρτήσατε στη σελίδα του κόμματός σας.
gmourout: αΠΑΝΤΉΣΤΕ! Επαναλαμβάνω μονότονα, κανείς δεν είπε ότι το άρθρο είναι σημερινό, επί της ουσίας σχόλιο; Συμφωνείτε ή όχι ;
xstefanou: Δεν απαντάω εγώ. Εσείς απαντάτε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Πρώτη ανάλυση δείχνει παραποίηση. Κρατω ως επίσημη τη διάψευση.
gmourout: Μπράβο σας.
Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει ως στόχο να εμπλακεί στην πολιτική ουσία της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη ΝΔ, το πρωθυπουργικό περιβάλλον και την εφημερίδα Αυγή. Επίσης δεν φιλοδοξεί να παρουσιάσει κάποιου είδους επιστημονική ανάλυση για τις μεθόδους που σύμφωνα με τις καταγγελίες χρησιμοποιήθηκαν για την «παραποίηση» των φωτογραφιών. Με απλές μεθόδους παρουσιάζει ορισμένα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο.
– Παραποίησε το γραφείο της ΝΔ φωτογραφία απεικόνισης ιστοσελίδας με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
– Εάν ναι γιατί το αρνείται δημοσίως ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και σήμερα παρουσιαζόμενος απλός σαν στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού;