Καλύτερα και από τη Ζάμπια η δημοσιογραφία στην Ελλάδα

Θρίαμβος! Ξεπεράσαμε την Γκαμπόν σε ελευθεροτυπία

Στην ίδια σχεδόν κατάσταση με το 2014 άφησε την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Από την 99η θέση στην ετήσια κατάταξη της οργάνωσης Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, φτάσαμε φέτος στην 91η θέση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αρκετές μοναρχίες και χώρες που μόλις βγήκαν από εμφύλιες συγκρούσεις απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα ελευθεροτυπίας από την Ελλάδα.

Η μεγάλη «ανατροπή» στην κατάταξη σε σχέση με το 2014 είναι ότι ξεπεράσαμε την Γκαμπόν, το Μπουτάν και το Ισραήλ – γεγονός όχι και τόσο δύσκολο αφού πέρυσι το Ισραήλ ήταν η χώρα που σκότωσε τους περισσότερους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο.

Σε αρκετά καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα παραμένει το Κιργιστάν, μια χώρα η οποία μέχρι πρόσφατα δεν είχε ιδιαίτερους ενδοιασμούς να… πολυβολεί τους διαδηλωτές, όπως συνέβη στις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2005, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες άτομα και θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους.

Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω και από μοναρχίες του Περσικού Κόλπου όπως το Κουβέιτ. Η φυλάκιση χρηστών του Twitter, η απαγόρευση λειτουργίας, κατά διαστήματα, του Youtube και το συνεχές μπλοκάρισμα χιλιάδων σελίδων στο Ιντερνετ είναι ενδεικτικά της ελευθερίας της έκφρασης στη συγκεκριμένη χώρα.

Για άλλη μια φορά μας πέρασε και η Λιβερία, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει μόλις δέκα χρόνια από τον τερματισμό του δεύτερου εμφυλίου πολέμου που στοίχισε τη ζωή μισού εκατομμυρίου ανθρώπων και έριξε το 85% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. Το γεγονός ότι δικαστήριο φυλάκισε πρόσφατα δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με σκάνδαλα διαφθοράς και έκλεισε ολόκληρη την εφημερίδα που εργάζονταν επίσης δεν βοήθησε ιδιαίτερα την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Σήμα κινδύνου θα έπρεπε να σημάνει στην Ελλάδα και το γεγονός ότι παραμένουμε με μεγάλη διαφορά κάτω από το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου. Εκεί, μόλις πριν από δυο χρόνια, δυο Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησαν για την αγορά ακινήτων στην Κυρήνεια ενώ, το 1996, ο δημοσιογράφος Κουτλού Ανταλί δολοφονήθηκε ύστερα από κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ