Θα παραιτηθεί ο Στουρνάρας στις 17 Νοεμβρίου;

Κρίσιμη ημέρα για τον υπουργό οικονομικών αναμένεται η Παρασκευή οπότε και είχε προβλέψει ότι «τελειώνουμε αν δεν πάρουμε τη δόση».

Την πληροφορία είχαν αναμεταδώσει (χωρίς εισαγωγικά) ορισμένα από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι την είχαν επιβεβαιώσει με δική τους έρευνα (;)

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υποβάλλει ο υπουργός οικονομικών την παραίτησή του σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθεί η προφητεία του με την οποία απείλησε το ελληνικό κοινοβούλιο;

Η απάντηση είναι προφανώς όχι αφού παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς λέγοντας ότι «μέχρι τις 16 Νοεμβρίου αντέχουν τα αποθεματικά της χώρας».

Όπως είχε εξηγήσει  ο Δημήτρης Μάρδας, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ η λήψη η όχι τη δόσης είχε ούτως η άλλως «ελάχιστη σύνδεση με τα ταμειακά διαθέσιμα. Ο κύριος κορμός της δόσης των 31,5 δις ευρώ θα κατευθυνθεί στις τράπεζες (τα 26 δις), ένα μέρος (3,5 δις) θα δοθεί στους πιστωτές και τα υπόλοιπο θα διατεθεί σε προμηθευτές κ.λπ, καλύπτοντας κάποιες υποχρεώσεις του κράτους. Μόνο λοιπόν το δεύτερο και κυρίως το τρίτο σκέλος του ανωτέρω τρίπτυχου έχει σχέση με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και όχι με όλο το ποσό των 31,5 δις ευρώ όπως τεχνηέντως φαίνεται να δίνεται στην κοινή γνώμη».

Έχουμε φτάσει να θεωρούμε ανόητο να ζητήσει κανείς εξηγήσεις από τον υπουργό οικονομικών για ένα ακόμη ψέμα στη θητεία του. Γιατί όμως; Γιατί να μην ζητήσει σύσσωμη η αντιπολίτευση την παραίτησή του μια ημέρα μετά την παρέλευση της προφητείας; Είτε θα αρχίσουμε να ζητάμε το αυτονόητο είτε θα έχουμε συνηθίσει την εικόνα ενός ακόμη τέρατος.

Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την πληροφορία σαν να ήταν δική τους χωρίς να την αποδίδουν στον υπουργό; Ίσως γιατί από την εκταμίευση της δόσης εξαρτάται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που χρηματοδοτούν τα μέσα ενημέρωσης μέσω διαφημίσεων και δανείων. Στηριζόμενοι και στα στοιχεία που είχε αποκαλύψει το Unfollow μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι μισθοί αρκετών από τους δημοσιογράφους που αναμάσησαν την πληροφορία για το τέλος της Ελλάδας στις 16 Νοεμβρίου εξαρτώνται άμεσα από τη δόση του δανείου.

Στερνή μου δόση να σ’ είχα στις 16…

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ