Δελτίο Τύπου

Συντονιζόμαστε στους ηλεκτρονικούς ήχους του διάσημου αμερικανού καλλιτέχνη Moby, καθόμαστε στα θρανία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων αναζητώντας τη δεύτερη ευκαιρία και παρακολουθούμε τη μάχη της φάτνης στη Λαϊκή Δημοκρατία της Σάντα Μόνικα.

Ξεναγούμαστε στους διαδρόμους της γαστρονομίας, φωτογραφιζόμαστε με τον «Ρομπέν του Φωτός» και καταπολεμούμε την άγνοια και την προκατάληψη, κάνοντας θέατρο. Όλα αυτά έχοντας πάντα στο κέντρο μας τον άνθρωπο. Και άλλα πολλά. Θέματα, συνεντεύξεις, γελοιογραφίες, χιούμορ και καλή, μαχητική διάθεση.

Μόνο στο περιοδικό δρόμου «σχεδία» του Δεκεμβρίου (τεύχος #10)!
Από την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στους δρόμους της πόλης

Ένας καθηγητής αξιοποιεί το εργαλείο της εκπαίδευσης για να δώσει την ευκαιρία σε κρατούμενες να υπερβούν τα δεινά του εγκλεισμού και ένας διάσημος αμερικανός καλλιτέχνης, μοιάζει να αδιαφορεί για τη δόξα και το χρήμα και να επιμένει στα εύθραστα συναισθήματα.

Πρόκειται για τον καθηγητή Κλήμη Πυρουνάκη και τον Moby. Και οι δύο μιλούν στη «σχεδία» του Δεκεμβρίου για τις σημαντικές προσωπικές (που δεν είναι μόνο προσωπικές) διαδρομές τους.

Ένας άλλος καθηγητής αξιοποιεί την Τέχνη και συγκεκριμένα το θέατρο για να ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει τους ανθρώπους για τον ιό του HIV και μια καλλιτέχνις κάνει μια film noir απόδοση της πραγματικότητας, με το χιούμορ να αποτελεί βασικό συστατικό.

Πρόκειται για τον Τζίμι Ερλ Περλ και τις παραστάσεις του με πρωταγωνιστή τον «Λάκι τον ήρωα» που δίνει το δικό του αγώνα κατά του AIDS στην παγκόσμια «πρωτεύουσα» της νόσου Νότια Αφρική και την Ντεμπ Σοκόλοου που βρέθηκε στην Αθήνα για την 4η Μπιενάλε, την περπάτησε και μας θέτει το ερώτημα «τι θα συνέβαινε αν μια ομάδα της γενιάς των εκπληκτικών 30άρηδων που γνώρισε αναλάμβανε τις τύχες της χώρας». Αμερικανοί και οι δύο, Περλ και Σοκόλοου μιλούν στη «σχεδία» για τη ζωή και το έργο τους, αλλά και για τις ζωές των άλλων.

Ταξιδεύουμε μέχρι τη «Λαϊκή Δημοκρατία της Σάντα Μόνικα», όπου οι χριστουγεννιάτικες φάτνες συνυπάρχουν με τις καμπάνιες κατά της θρησκείας, στο όνομα των Ίσων Δικαιωμάτων, σε μια κόντρα που ξέσπασε εδώ και χρόνια και ακόμα κορυφώνεται!

Υποστηρίζουμε τα αυτονόητα όπως το δικαίωμα στο ζεστό νερό και στο ρεύμα και επισκεπτόμαστε το πρώτο Μουσείο Γαστρονομίας που ανοίγει στην Ελλάδα σε λίγες μέρες.

Αφήνουμε τους δρόμους και το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων και υπογράφουμε επαγγελματικό συμβόλαιο με τη θρυλική Φλαμένγκο της Βραζιλίας, και ανακαλύπτουμε πραγματικές πολιτικές ένταξης για τους δικούς μας ανθρώπους: Τους Ρομά!

Παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τις χάρτινες περιπέτειες ενός «ολίγον αυτόχειρα» και επιβεβαιώνουμε τη ρήση «όπου φτωχός και η… υγεία του»

Συστηνόμαστε με τον 82χρονο κυρ Παναγιώτη, στο τσαγκάρικο που διατηρεί εδώ και 65 χρόνια στα Εξάρχεια, καθώς παραδίδει τη σκυτάλη στον 33χρονο ανηψιό του Ιώβ. Ο Άγγελος Τσέκερης μοιράζει συνταγές για ένα Wifi πλούσιο σε θερμίδες, ενώ ο Γιώργος Μπαζίνας μας φέρνει τα δώρα των… Δαναών, ο Βαγγέλης Χερουβείμ χαράσσει στρατηγικές για τη… μαλάκυνση της ανεργίας, ενώ ο φακός του Χρήστου Διαμάντη καταγράφει τη ζωή στην πόλη, στις 13:30 ακριβώς! Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, μαγειρεύουμε Κακαβιά Καταλονίας(!) και ανεβαίνουμε κατά Άγιο Δημήτριο μεριά για να ανακαλύψουμε το «Φθηνό Σκούφο» του μήνα.

Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #10 της «σχεδίας» (Δεκέμβριος 2013) που κυκλοφορεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013.

Υπενθυμίζεται ότι η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50€) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

«121 εφημερίδες δρόμου, 40 χώρες, 6 ήπειροι, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org). Με την προσθήκη του περιοδικού δρόμου «σχεδία» -το οποίο, ας σημειωθεί, έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»- τα μέλη έγιναν 122.

ΥΓ: Να θυμάστε, επίσης, ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δίνουν και απόδειξη. Σας παρακαλούμε θερμώς, να την παίρνετε!

Για περισσότερες πληροφορίες: Περιοδικό Δρόμου «σχεδία»
Φαβιέρου 39Α, 10438 Αθήνα
Τ: 213 0231220
www.shedia.gr