Η λιτότητα στοίχισε έναν παγκόσμιο πόλεμο στην Ελλάδα

Όσο καταστροφικές ήταν οι συνέπειες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου για τη Γερμανία ήταν η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα, αναφέρει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Συγκεκριμένα η πτώση του ΑΕΠ κατά 25% είχε παρατηρηθεί στη Γερμανία μετά την ήττα στον πόλεμο και τις ταπεινωτικές (και οικονομικά παράλογες) απαιτήσεις των νικητών.

Παρόμοιες παρατηρήσεις είχε κάνει εδώ και χρόνια και ο Έλληνας καθηγητής Σπύρος Μαρκέτος, επισημαίνοντας ότι ανάλογη πτώση του ΑΕΠ παρατηρείται μόνο σε συνθήκες πολέμου και ποτέ σε καιρό ειρήνης.

γερμανία

Η Γερμανία βέβαια για να μπορέσει να ανακάμψει από αυτή την πτώση χρειάστηκε να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, εθνικοποίηση τραπεζών, ελέγχους στη ροή κεφαλαίων αλλά και αποχώρηση από τον κανόνα χρυσού – που προσέφερε πλεονεκτήματα παρόμοια με την αποχώρηση από μια νομισματική ένωση.

 

inffowar logo

Ξεκινάμε μια νέα περίοδο με πολλές ιδέες

για νέα θέματα, εκπομπές και αποστολές.

Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου για να τις υλοποιήσουμε.

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει.

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ