Μέρκελ

Η κυβέρνηση Τσίπρα ίσως να πετύχει ανεκτό συμβιβασμό

Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ σε αντιμνημονιακή βάση, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων έχει αρχίσει να ελπίζει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Η άκρως επιθετική στάση των Γερμανών, δεξιών και σοσιαλδημοκρατών, έχει σίγουρα ωθήσει στα άκρα τον αντιγερμανισμό των Ελλήνων, ξαναφέροντάς τον στα επίπεδα που υπήρχαν τη δεκαετία του 1950, αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ανθελληνισμός όμως της γερμανικής κυβέρνησης, κραυγαλέος και βίαιος, έχει θέσει επί τάπητος ένα κεφαλαιώδες ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση Τσίπρα να καταφέρει να πετύχει έναν ανεκτό συμβιβασμό με τους Γερμανούς; Δύσκολο, φυσικά. Οχι όμως αδύνατον. Θεωρητικά μιλώντας, το Βερολίνο είναι ανυποχώρητο πρώτα πρώτα στο σκέλος του χρέους. Αποκλείεται σε αυτή τη φάση να δεχθεί να γίνει «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους με τη μορφή της διαγραφής ενός τμήματος του χρέους της Ελλάδας.

Παρόλο που καθώς πλέον το 80% περίπου του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια είτε των κρατών της Ευρωζώνης είτε ευρωπαϊκών (ΕΚΤ, EFSF) και διεθνών (ΔΝΤ) θεσμών, οπότε αυτό απαιτεί μια απλή πολιτική απόφαση και τίποτα παραπάνω, διαγραφή ποσοστού του χρέους αποκλείεται να γίνει σήμερα. Υπογραμμίζουμε τη λέξη σήμερα, γιατί έχουμε την άποψη ότι σε ελάχιστα χρόνια η Ευρώπη και η γερμανική ηγεμονία στην ΕΕ θα στροβιλίζονται σε σοβαρότατες αναταράξεις, οπότε είναι εντελώς άγνωστο τι θα γίνει τότε, αλλά αυτό είναι μια υπόθεση του μέλλοντος.

Σήμερα που μιλάμε, το Βερολίνο ούτε με σφαίρες δεν δέχεται «κούρεμα» του χρέους. Βεβαίως και θα προωθήσει ελάφρυνση των ελληνικών δόσεων μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής κ.λπ., αλλά όχι «κούρεμα». Το προηγούμενο «κούρεμα» που έγινε το 2012 ρήμαξε κυριολεκτικά τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ελληνικά νοσοκομεία, τα ελληνικά ΑΕΙ, τους Ελληνες μικροομολογιούχους. Το κόστος το πλήρωσαν οι Ελληνες για εκείνο το κούρεμα, γι’ αυτό το επέτρεψαν οι Γερμανοί! Οσο για το «κούρεμα» που έγινε στην Κύπρο από τον νυν πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, απλώς οι Κύπριοι κατάκλεψαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τους Ρώσους, τους άλλους Ανατολικοευρωπαίους και κάποιους Αραβες και διαλύθηκε εντελώς η Κύπρος ως χρηματοοικονομικό κέντρο! Μόνο σε ελάφρυνση των δόσεων μπορεί να ελπίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα, σε καμιά περίπτωση σε «κούρεμα». Για να σώσει την παρτίδα, η μόνη λύση για την ελληνική κυβέρνηση είναι να τηρήσει τις θεμελιώδεις υποσχέσεις της στα θέματα που θα δώσουν μια πρώτη οικονομική ανάσα στον πληθυσμό. Πρώτα πρώτα 12.000 αφορολόγητο όριο για όλους στους φορολογούμενους.

Αυτή είναι η σημαντικότερη από όλες τις υποσχέσεις γιατί αφορά εκατομμύρια Ελληνες. Δεύτερο σε σημασία μέτρο είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Αφορά και ο ΕΝΦΙΑ εκατομμύρια πολίτες. Τρίτο σε απήχηση μέτρο θα είχε το να δοθεί η 13η σύνταξη στους πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους που παίρνουν κάθε μήνα κάτω από 700 ευρώ σύνταξη. Τέταρτο, πρέπει να καθιερωθεί αμέσως και όχι «σταδιακά» -δηλαδή ποτέ!- η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Πέμπτον, πρέπει αμέσως να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα που κατέλυσε η προηγούμενη κυβέρνηση (συλλογικές συμβάσεις, διαιτησία κ.λπ.). Εκτο, πρέπει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς και να απαγορευθεί να πωλούνται στη διατραπεζική αγορά τα στεγαστικά δάνεια. Ολα αυτά και διάφορα σχετικά πρέπει όμως να νομοθετηθούν αμέσως τώρα!

Μιλώντας σχηματικά, πριν καν τελειώσει ο Φεβρουάριος! Τώρα, για να προλάβει! Αν η κυβέρνηση τα αφήσει γι’ αργότερα, πιθανότατα δεν θα μπορέσει να τα κάνει. Οχι γιατί δεν θα έχει την πρόθεση να τα κάνει, αλλά γιατί πιθανότατα δεν θα την αφήσουν οι Γερμανοί να τα κάνει, αν δεν νομοθετήσει αυτά τα μέτρα τώρα, τώρα που έχει ακόμη τον αέρα της εκλογικής νίκης. Η εξοντωτική λιτότητα και η οικονομική εξουθένωση των λαών της Ευρώπης είναι το αποτελεσματικότατο μέσο, όπως έχει αποδειχθεί, επέκτασης και εδραίωσης της γερμανικής επικυριαρχίας στην Ευρωζώνη αρχικά και στην ΕΕ στη συνέχεια! Υπηρετούν αυτόν τον ύψιστο για το Βερολίνο πολιτικό στόχο της κυριαρχίας του στην Ευρώπη οι Γερμανοί μέσω της λιτότητας, δεν την επιβάλλουν από… αιμοβορία και κακία!

Γιώργος Δελαστίκ
για το “Έθνος

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ