Καπιταλισμός Κρίση

Η κρίση φέρνει μεγα-κέρδη

Κατά 92 δισεκατομμύρια δολάρια αυξήθηκαν τα καθαρά έσοδά των 400 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, φτάνοντας τα 4.1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αθροιστικά η «αξία» τους ξεπερνά το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Γερμανίας.

Το φετινό ρεκόρ των «πρωταθλητών» της οικονομίας της αγοράς οφείλεται βέβαια στις πρωτοφανείς παρεμβάσεις κυβερνήσεων και των λεγόμενων «ανεξάρτητων» κεντρικών τραπεζών, οι οποίες καταφέρνουν να αποσοβούν τις όλο και αυξανόμενες αρρυθμίες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος – πάντα σε βάρος των φορολογούμενων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008 οι περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Η πορεία αυτή αντικατοπτρίζεται και στους δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Ντάου Τζόουνς ο οποίος έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία του στις 18.000 μονάδες, παρά την ισχνή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και τα βαριά σύννεφα που εξακολουθούν να καλύπτουν την ευρωπαϊκή και την ιαπωνική οικονομία.

Άρης Χατζηστεφάνου

Εφημερίδα ΠΡΙΝ 4/1/2015

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ