ουκρανία

ΗΠΑ έβγαλαν οι κάλπες στην Ουκρανία

Νομιμοποίηση του πραξικοπήματος επιχειρούν οι ΗΠΑ και ολιγάρχες στη δυτική Ουκρανια

Τον άνθρωπο που επέλεξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ηγηθεί της Ουκρανίας, μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του Γιανουκόβιτς, ανέδειξαν νικητή των εκλογών οι κάλπες της περασμένης Κυριακής. Το κόμμα του Αρσένι Γιατσενιούκ, ήρθε πρώτο με 22,17% των ψήφων έναντι του Μπλοκ του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, που συγκέντρωσε 21,81%. Παρά το γεγονός ότι η κατανομή των εδρών ευνοεί την παράταξη του Ποροσένκο, ο πρόεδρος της χώρας έδωσε ουσιαστικά το χρίσμα του πρωθυπουργού στον Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματός του.
Εντωμεταξύ σήμερα Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ σε μια διαδικασία την οποία θα αναγνωρίσει η Μόσχα αλλά όχι και η κυβέρνηση του Κιέβου και οι υποστηρικτές της σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Το αποτέλεσμα στις εκλογών στη δυτική Ουκρανία, αποτελεί συντριπτική νίκη της Ουάσινγκτον η οποία σε διάστημα λίγων μηνών όχι μόνο κατάφερε να δημιουργήσει, από το μηδέν, ένα κόμμα που κέρδισε τις εκλογές αλλά πρόλαβε να τοποθετήσει δικούς της ανθρώπους σε κρίσιμα πόστα του κρατικού μηχανισμού.
Αντίθετα το Βερολίνο, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις που οδήγησαν στην ανατροπή του Γιανουκόβιτς, βλέπει για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ να κλέβουν το παιχνίδι μέσα από τα χέρια του. Μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η γερμανική διπλωματία κατάφερε να βυθίσει μια ακόμη περιοχή της Ευρώπης στο αίμα μόνο και μόνο για να δεί την Ουάσινγκτον να ενισχύει την επιρροή της σε αυτή.

Η αποτυχία της ΕΕ και του Βερολίνου έγινε αισθητή λίγα 24ωρα αργότερα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω των αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία. Καθώς το Κίεβο δήλωσε αδυναμία να πληρώσει το χρέος του προς τη Ρωσία, λόγω του κόστους του πολέμου, και η Μόσχα αρνήθηκε να παράσχει νέα δάνεια στη χώρα, το οικονομικό βάρος για τη λειτουργία των αγωγών έπεσε στην Ευρώπη. Το Βερολίνο και η ΕΕ δηλαδή πληρώνουν από τη μια το τεράστιο κόστος των εμπορικών κυρώσεων που επέβαλε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στη Ρωσία και από την άλλη ουσιαστικά καλύπτουν τις ζημιές του πολέμου στη Ουκρανία, προκειμένου να διατηρήσουν τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τελευταία ελπίδα των Ευρωπαίων αλλά και των Ρώσων ήταν η επικράτηση της παράταξης του Ποροσένκο, ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν γέφυρα μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου. Το σενάριο αυτό όμως ανατράπηκε με την απόλυτη πλέον κυριαρχία του αμερικανικού παράγοντα. Οι νέες ισορροπίες προοιωνίζονται και επανέναρξη των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία καθώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιχειρούν να ωθήσουν την κατάσταση στα άκρα στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε διεθνές συνέδριο διεθνών σχέσεων στο Σότσι αναφέρθηκε και πάλι στο ενδεχόμενο γενικευμένων στρατιωτικών συγκρούσεων στην περιοχή ως αποτέλεσμα των συνεχών επιθετικών κινήσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Κάνοντας σαφείς αναφορές και στην Ουκρανία ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διέλυσαν την αρχιτεκτονική των διεθνών σχέσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη, εξαφάνισαν, όποτε τις συνέφερε, κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας ενώ με τις κινήσεις τους ενίσχυσαν νεοφασιστικά και ακραία ισλαμικά κινήματα στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Πέραν της γεωπολιτικής κυριαρχίας των ΗΠΑ οι εκλογές της δυτικής Ουκρανίας σηματοδοτούν το ξαναμοίρασμα της πίτας μεταξύ των τμημάτων της οικονομικής ελίτ που ελέγχουν τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρα. Γνωστοί ολιγάρχες, όπως ο Ιχορ Κολομόσκιγι, ο οποίος είναι και κυβερνήτης της επαρχίας του Ντνιπροπετροφσκ, πόνταραν σε συγκεκριμένους υποψηφίους από διαφορετικά κόμματα εξασφαλίζοντας δυνατότητα παρέμβασης στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού. Την ίδια ώρα, αν και τα εθνικοσοσιαλιστικά και ναζιστικά κόμματα όπως το Σβόμποντα και ο Δεξιός Τομέας, δεν κατάφεραν να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο αρκετοί από τους υποψηφίους τους θα γίνουν βουλευτές καθώς εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες.
Αν και δεν αναφέρθηκαν περιστατικά νοθείας στις εκλογές της δυτικής Ουκρανίας η αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε σε καθεστώς τρόμου για αρκετούς υποψηφίους του κόμματος των περιφερειών, του Γιανουκόβιτς αλλά και του κομμουνιστικού κόμματος, οι οποίοι δέχθηκαν επιθέσεις από ομάδες «αγανακτισμένων» πολιτών. Τελικά το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο βγάζοντας το νέο καθεστώς από τον «κόπο» να το θέσει εκτός νόμου.

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής διεξήχθησαν εν μέσω συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον των ρωσώφωνων ανταρτών από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τις νεοναζιστικές παραστρατιωτικές μονάδες που τις στηρίζουν. Πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) απέδειξε ότι ο ουκρανικός στρατό έχει χρησιμοποιήσει τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς εναντίον κατοικημένων περιοχών στις ανατολικές περιοχές της πραγματοποιώντας ένα ακόμη έγκλημα πολέμου.

Σήμερα Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες στις περιοχές της ομοσπονδίας της Νοβορόσια η οποία αποτελείται από τις νεοσύστατες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Στο Ντονιέτσκ νικητής αναμένεται να αναδειχθεί ο σημερινός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ζακαρτσένκο. «Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί καιρός να αναγνωριστούμε στο εξωτερικό αλλά θέλουμε το κράτος που δημιουργούμε να είναι σωστό και δίκαιο» δήλωσε ο Ζακαρτσένκο σε μια από τις τελευταίες προεκλογικές εμφανίσεις του, φορώντας πάντα τη στρατιωτική στολή παραλλαγής με την οποία τον αναγνωρίζουν όλοι στην περιοχή.

Παρά τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η διακοπή της μισθοδοσίας από το Κίεβο, η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ κατάφερε τον τελευταίο μήνα να δημιουργήσει τη δική της κεντρική τράπεζα, το δικό της ταχυδρομείο αλλά και να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός στοιχειώδους φορολογικού μηχανισμού. Η σημερινή εκλογική διαδικασία αποτελεί, για τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων, άλλη μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει πλέον δρόμος επιστροφής προς το Κίεβο.

Άρης Χατζηστεφάνου
Εφημερίδα ΠΡΙΝ 2/11/2014

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ