αυτοκτονία

Ευρωζώνη και αγόρασα σκοινί

Πηγή: Νέα Κρήτη

Έρευνα δύο ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για πρώτη φορά τέτοιου είδους στον κόσμο, με τον έναν επικεφαλής, τον Ηρακλειώτη καθηγητή στην Βιέννη Νίκο Αντωνακάκη, υποδεικνύει ότι η λιτότητα συνδέεται ευθέως με τις απόπειρες αυτοκτονίας των πολιτών της ευρωζώνης.

Ο Νίκος Αντωνακάκης, που κατάγεται από την Χερσόνησο, μίλησε στο Ράδιο 9.84 και στο Γιώργο Σαχίνη για την έρευνα αυτή σε ένα χώρο ταμπού ακόμη για συζήτηση στην Ελλάδα, δίνοντας στοιχεία και για την Ελλάδα και ειδικά για την Κρήτη, που μόνο μέχρι σήμερα από την αρχή του 2015 μετράει δυστυχώς 32 αυτοκτονίες.

«Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στα πανεπιστήμια του Πόρτσμουθ και της Βιέννης, όλο και περισσότεροι άνδρες από τις πιο «φτωχές» χώρες της Ευρωζώνης επιχειρούν να αυτοκτονήσουν».

Η έρευνα με επικεφαλής τον Κρητικό Νικόλαο Αντωνακάκη και τον καθηγητή Αλαν Κόλινς, είναι η πρώτη που επιχειρεί να συνδέσει άμεσα τις συνέπειες που έχει η κρίση της Ευρωζώνης, στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από αυτή, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Σύμφωνα με αυτήν, τα ποσοστά μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι ανάλογα με αυτά των αυξήσεων των αυτοκτονιών. Για κάθε 1% μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, υπάρχει 0,9% αύξηση των ανθρώπων που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Αυτό αντιστοιχεί, για παράδειγμα, σε περίπου 6.000 αυτοκτονίες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης το έτος 2011-2012.

Παρόλο που το 2012, η ηλικιακή ομάδα μεταξύ 25-44 παρουσίασε τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονίας, στο σύνολο της πενταετίας 2009-2014 αυτοί που διατηρούν τα αρνητικά πρωτεία στην σχετική λίστα είναι οι πιο μεγάλη σε ηλικία από 65 έως 89 ετών.

Υπολογίζεται πως 4555 άνδρες μεταξύ 65-89 ετών αυτοκτόνησαν κατά την διάρκεια της πενταετίας. Η έρευνα του κ. Αντωνακάκη και του κ. Κόλινς συνδέουν άμεσα τα αυξημένα αυτά ποσοστά με τα μέτρα λιτότητας και τις δημοσιονομικές προσαρμογές των τελευταίων ετών.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν άμεση σύνδεση μεταξύ των ποσοστών αυτοκτονίας και των οικονομικών πολιτικών, ενώ γεννούν μεγάλα ερωτηματικά για το αν πρέπει να συνεχιστεί παρατεταμένα η δημοσιονομική λιτότητα.

Τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους, είναι επίσης ένας παράγοντας που έχει επιδεινώσει την κατάσταση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης» τόνισε ο Έλληνας γιατρός σε δηλώσεις του.

«Την ώρα που οι πολιτικοί στην Ευρωζώνη έχουν εστιάσει στην οικονομική πολιτική, εφαρμόζοντας σκληρά μέτρα, παραμελούν τα προβλήματα και τις ανισότητες που υπάρχουν στον χώρο της υγείας» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ