Απεργοί πείνας άσυλο

Για τη νοσηλεία των Κούρδων απεργών πείνας

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας από τις 24 Σεπτεμβρίου. Ο Ερντογάν Τσακίρ και ο Μεχμέτ Γιαϊλά νοσηλεύονται στο Ασκληπιείο Βούλας.

Οι άλλοι δύο πολιτικοί κρατούμενοι απεργοί πείνας, είναι οι Αχμέτ Ντουζκούν Γιουκσέλ και Χασάν Μπιπέρ. Η απόφαση για τον πρώτο θα εκδοθεί σήμερα και για το δεύτερο την Παρασκευή 15 Νοέμβρη. Οι δύο τελευταίοι βρίσκονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και αρνούνται την οποιαδήποτε θεραπεία.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας τονίζει πως οι απεργοί πείνας έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν στην ιατρική παρέμβαση και οι εργαζόμενοι καλούν την Πολιτεία «να σταματήσει να μετατοπίζει τις ευθύνες στις πλάτες των γιατρών, των νοσηλευτών και των λοιπών εργαζομένων του Ασκληπιείου Βούλας, που καταλαβαίνουν ότι χρησιμοποιούνται ως πιόνια σε ένα στημένο παιχνίδι και που, είτε πράξουν έτσι είτε αλλιώς, γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν είτε για αμέλεια, είτε για παραβίαση της θέλησης του ασθενούς».

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου των εργαζομένων του νοσοκομείου:

Κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας της 7ης Νοεμβρίου, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μας οι δύο από τους τέσσερις Κούρδους απεργούς πείνας, μετά από εντολή του εισαγγελέα για αναγκαστική νοσηλεία. Έκτοτε, νοσηλεύονται στη Β΄ Παθολογική Κλινική.

Όπως πολύ γρήγορα πληροφορηθήκαμε, επικοινωνώντας μαζί τους, οι ίδιοι αρνήθηκαν τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Εξακολουθούν να αρνούνται τόσο τη νοσηλεία τους, όσο και την οποιαδήποτε παροχή ιατρικής βοήθειας.

Δύο παρατηρήσεις:

1. Οι Ερντογάν Τσακίρ και Μεχμέτ Γιαϊλά είναι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες και βρίσκονται σε απεργία πείνας, διεκδικώντας να μην εκδοθούν στην Τουρκία, όπου κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του τουρκικού κράτους. Αιτούνται, και οι τέσσερις, πολιτικό άσυλο. Ο αγώνας τους είναι, λοιπόν, κατεξοχήν πολιτικός.

2. Η άσκηση καταρχήν της ιατρικής, αλλά και της νοσηλευτικής επιστήμης, διέπεται από κανόνες ηθικής και δεοντολογίας. Ο 1ος από αυτούς τους κανόνες είναι ο σεβασμός στην προσωπικότητα και στη θέληση του ασθενούς. Με άλλα λόγια, το δικαίωμα του καθενός και της καθεμίας από εμάς να αρνηθούμε ιατρική παρέμβαση είναι αναφαίρετο και απαραβίαστο.


Οι δύο αυτές παρατηρήσεις μας υποχρεώνουν να καλέσουμε την Πολιτεία να σταματήσει να μετατοπίζει τις ευθύνες στις πλάτες των γιατρών, των νοσηλευτών και των λοιπών εργαζομένων του Ασκληπιείου Βούλας, που καταλαβαίνουν ότι χρησιμοποιούνται ως πιόνια σε ένα «στημένο» παιχνίδι και που, είτε πράξουν έτσι είτε αλλιώς, γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν είτε για «αμέλεια», είτε για «παραβίαση» της θέλησης του ασθενούς.

Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιλύσει άμεσα ένα θέμα κατεξοχήν πολιτικό, που άπτεται του αγώνα του κουρδικού λαού.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ. Ν. «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ»

Σχετικά θέματα:
Εκδιδόμενη δημοκρατία
Από τον Ραμσή Β’ στον Σαμαρά
«Μη αναστρέψιμες» οι βλάβες στην υγεία των Τούρκων απεργών πείνας

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ