ΟΗΕ: Επικίνδυνη η Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Λίγα μόλις 24ωρα από τη δημοσίευση της έκθεσης – κόλαφου για την Ελλάδα, που ετοίμασε η Human Rights Watch, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αποκαλύπτει το φρικτό πρόσωπο της μεταναστευτικής πολιτικής που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

H Υ.Α καλεί εκ νέου τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην επιτρέπουν την επιστροφή στην Ελλάδα προσφύγων, που έχουν περάσει από τη χώρα μας, λόγω των επικίνδυνων συνθηκών που επικρατούν εδώ.

Ουσιαστικά οι εκθέσεις της Human Rights Watch και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ δεν αμφισβητούν απλώς τη στάση του ελληνικού κράτους απέναντι στους πρόσφυγες αλλά και την ίδια την ύπαρξη κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων στην έκθεση της Υ.Α επισημαίνεται ο κίνδυνος αυθαίρετης κράτησης για μήνες, οι ανεπαρκείς συνθήκες υποδοχής, τα ελλείμματα στον εντοπισμό και την παροχή υποστήριξης σε άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, η ξενοφοβία και η ρατσιστική βία.

Ειδική αναφορά γίνεται στις παράνομες, αναγκαστικές επιστροφές προσφύγων («push-backs») στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων και ολόκληρων οικογενειών.

Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση συστηματικά αρνούνταν ότι πραγματοποιούνται «push-backs» παρά τις δεκάδες καταγεγραμμένες καταγγελίες προσφύγων.

Παράλληλα η έκθεση τινάζει στον αέρα την επιχερηματολογία Σαμαρά για τον φράκτη στον Εβρο επαναλαμβάνοντας ότι όσο μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να εισέλθουν μέσω των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων, αυξάνεται ο αριθμός όσων επιχειρούν να μπουν από θαλάσσια περάσματα.

Να σημειωθεί ότι οι επιζώντες από την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, όπου έχασαν τη ζωή τους 8 παιδιά και 3 γυναίκες, κατέθεσαν προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρα 2, 3 και 13).

Τα θύματα βρήκαν απέναντί τους τη σιωπή του ελληνικού κράτους αλλά και την απάνθρωπη στάση μέσων ενημέρωσης όπως το Mega, που τους κατηγόρησε «ότι παίρνουν τα παιδιά τους και πάνε και πνίγονται» ενώ ετοίμασε εκπομπές που προωθούσαν σχεδόν αποκλειστικά τις θέσεις του Λιμενικού.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έρχεται λίγους μήνες μετά την ταπεινωτική για την Ελλάδα απόφαση του Βελγίου να χορηγήσει άσυλο στον Μαμαντού Μπα, ο οποίος είχε ήδη λάβει καθεστώς ασύλου στη χώρα μας. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, οι βελγικές αρχές έκριναν ότι η ζωή του πελάτη τους βρισκόταν σε κίνδυνο από τις συνεχείς επιθέσεις της Χρυσής Αυγής αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διαβάστε την έκθεση της Υ.Α εδώ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ