ΕΚΤ: Ο Στουρνάρας και όχι η κυβέρνηση να αποφασίζει το κούρεμα καταθέσεων

Ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας συνιστά κείμενο του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με το οποίο ζητά να μην υπάρχει παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σε περιπτώσεις bail in (κούρεμα καταθέσεων).

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκφράζει δυσαρέσκειά για το γεγονός ότι ο άνθρωπός του στην Ελλάδα – δηλαδή ο εκάστοτε διοικητής της «ανεξάρτητης» κεντρικής τράπεζας – θα πρέπει να λαμβάνει σχετική άδεια από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για μια σειρά ενεργειών (όπως το bail in) σε υπό εξυγίανση τράπεζες.

Η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την πρόταση Ντράγκι, θα πρέπει να περιορίζεται σε αποφάσεις που έχουν άμεσες δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Η σχετική γνωμοδότηση της ΕΚΤ ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση πριν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την εξυγίανση των τραπεζών, το οποίο διασφαλίζει τις καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.

Η λεγόμενη «ανεξαρτησία» των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή η ασυδοσία τους απέναντι σε κάθε μορφή δημοκρατικού ελέγχου από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτρι η ΕΕ για να ελέγχει ολοκληρωτικά τις οικονομίες των χωρών μελών του (διαβάστε σχετικά στο Unfollow που κυκλοφορεί για το ρόλο του Στουρνάρα και τους «οικονομικούς δολοφόνους» της ΕΚΤ)

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ