Θέμα : ΚΡΑΤΟΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (οδός Ακαδημίας 20 – τρίτος όροφος)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ :

Α΄ Ενότητα (17.30 – 19.00)

Σύντομος χαιρετισμός από τον Αντιπρόεδρο του Κέντρου «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» , Περιφερειακό Σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας και τ. ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Δικηγόρο κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο

A. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

[ Συντονίζει ο κ. Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου («Ίδρυμα Τσάτσου») ]

1) Περιγραφή των θεσμικών αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο περί ιθαγένειας και άλλων διατάξεων μεταναστευτικής πολιτικής (Ομιλητής ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Πληθυσμού στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής)

2) Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης (Ομιλήτρια η κ. Μαρία Ρωσσίδη, ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης)

3) Παρουσίαση και ανάλυση της Περιοδικής Έκθεσης της Επιτροπής ECRI του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας (Ομιλητής ο κ. Μιχάλης Τσαπόγας, Ειδικός Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη)

4) Διαδικασία ασύλου: νομολογία Επιτροπών Προσφυγών για απόδοση καθεστώτων διεθνούς προστασίας και παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους- (Ομιλητής ο κ. Σπύρος Απέργης, Δικηγόρος με εξειδίκευση στο προσφυγικό δίκαιο, τέως μέλος των Επιτροπών Προσφυγών του Υπουργείου Εσωτερικών).

Ακολουθεί συζήτηση

Β΄ Ενότητα (19.30 – 21.00)

Β. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 2015

[Συντονίζει ο δημοσιογράφος κ .Άρης Χατζηστεφάνου]

1) Εμπειρικές διαπιστώσεις από προβλήματα μετεγκατάστασης των Ρομά σε αξιοπρεπείς καταυλισμούς (Ομιλήτρια η Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου Αττικής, κ. Έλενα Χριστούλη)

2) Οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ο ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Ομιλήτρια η κ. Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα).

3) Πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της διοικητικής κράτησης αλλοδαπών (Ομιλήτρια η κ. Ελένη Κουτσουράκη, Δικηγόρος Δ.Ν., Νομική Υπηρεσία Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες)

4) Κινηματική παρέμβαση στο Πεδίο του Άρεως και του Ελαιώνα : μια σημαντική νίκη της αλληλέγγυας κοινωνίας των πολιτών (Ομιλήτρια η κ. Ανθή Καραγγελή, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών)

Ακολουθεί συζήτηση

CLOSE
CLOSE