Οι αρχές της ΕΕ επέτειναν εσκεμμένα την οικονομική κρίση προκειμένου να εξασφαλίσουν υποχωρήσεις από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, καταγγέλλει σε άρθρο του ο οικονομολόγος και αναλυτής Μαρκ Γουάισμπροτ.
«Κινητήρια δύναμη, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι οι αγορές αλλά οι αρχές της Ε.Ε και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι» επισημαίνει ο γνωστός αναλυτής συμπληρώνοντας ότι «το 2012 απέδειξε την ικανότητά του να τερματίσει εάν το επιθυμούσε την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη».
Ο Γουάισμπροτ τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια της, τα οποία δεν έχει χρησιμοποιήσει, καθώς η Γερμανία φοβάται ειλικρινά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο φόβος, σύμφωνα με τον αναλυτή δεν σχετίζεται με την αντίδραση των αγορών, η οποία είναι ελεγχόμενη, αλλά με το γεγονός ότι ύστερα από μια αρχική κρίση η Ελλάδα θα ανακάμψει τόσο γρήγορα μετά το Grexit ώστε και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα θέλουν να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση.
Οι πιθανότητες επιτυχίας της εξόδου από το ευρώ είναι σήμερα μεγαλύτερες από ποτέ αναφέρει ο Μαρκ Γουάισμπροτ.
Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι αν και η ανάκαμψη ύστερα από την εγκατάλειψη του ευρώ δεν είναι εξασφαλισμένη – και απαιτεί καλή οικονομική διαχείριση – είναι το πιθανότερο σενάριο.
Πηγή: Cerp