Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους να θέλει να παραιτηθεί κανείς από την ΕΣΗΕΑ. Υπάρχουν όμως δυο ελαφρώς σημαντικοί: Να αποφύγεις τυχόν πειθαρχικό έλεγχο και να μην χρειάζεται να καταθέτεις πόθεν έσχες.
Ίσως το παρακάτω ρεπορτάζ του mediatvnews να εξηγεί κάποια πράγματα. Μπορεί βέβαια και όχι. Αυτά παθαίνεις όμως αν δηλώνεις δημοσιογράφος (ενώ στην πραγματικότητα είσαι απλώς μεγαλοστέλεχος μιντιακού οργανισμού) και υποβάλεις την παραίτησή σου αφήνοντας αιχμές περί στοχοποίησής σου αλλά χωρίς ουσιαστική αιτιολογία.
«Μαθαίνουμε πως έχουν βάλει “δετούς και λυμένους” για να εμποδιστεί η έκδοση απόφασης από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στη δίωξη εναντίον των “9″ δημοσιογράφων της TV που παραπέμθηκαν με την κατηγορία της παραβίασης δεοντολογίας την εβδομάδα προ του κρίσιμου δημοψηφίσματος για το ΟΧΙ το Καλοκαίρι του 2015.
Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο που διέξαγε αναλυτική έρευνα των όσων ακούστηκαν και προβλήθηκαν εκείνη την κρίσιμη εβδομάδα, είχε στα χέρια του εκτός από το υλικό των δελτίων και ενημερωτικών εκπομπών, περί τις 300 επώνυμες καταγγελίες πολιτών. Όπως θα θυμάστε ήταν η περίοδος που χιλιάδες κόσμου έβγαιναν από το μετρό του Συντάγματος με το σύνθημα “Αλήτες-ρουφιάνοι-δημοσιογράφοι” στο στόμα τους. Οι “9″ δημοσιογράφοι θυμίζουμε είναι οι: Γιάννης Πρετεντέρης, Όλγα Τρέμη και Μαρία Σαράφογλου από το Mega, Μαρία Χούκλη από τον ΑΝΤ1, Σταμάτης Μαλέλης, Άρης Πορτοσάλτε, Νίκος Κονιτόπουλος(αρχισυντάκτης της εκπομπής Μπογδάνου) και Δημήτρης Οικονόμου από τον ΣΚΑΙ. Και ενώ οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, τόσο η έρευνα όσο και οι καταθέσεις κατηγορούμενων και μαρτύρων, στο Πειθαρχικό συμβούλιο γίνεται σφοδρή μάχη για να μην ληφθεί απόφαση! Τη μάχη δίνει η πρόεδρος του πειθαρχικού Α. Γυπάκη η οποία υποστηρίζει πως ο δημοσιογράφος έχει το δικαίωμα να λέει τις πολιτικές του προτιμήσεις στον αέρα και αυτό δεν είναι προπαγάνδα,
όπως επίσης ότι θα είναι λογοκρισία αν ληφθεί απόφαση για αυτό το ζήτημα. Ως πρόεδρος του Πειθαρχικού ανέβαλλε για μια ακόμη φορά τη συζήτηση χθές Τρίτη.ΚΑΝΑΛΙΑ-ΚΑΙ-ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Ο φάκελος ωστόσο της υπόθεσης είναι ογκωδέστατος. Η πρόεδρος του πειθαρχικού και όσοι βρίσκονται πίσω της, δεν μπορούν να διαψεύσουν τα αδιάσειστα στοιχεία. Να θυμίσουμε μόνο πως στο Mega εκείνη την εβδομάδα έδειχναν τράπεζα στο Χαλάνδρι και από κάτω το σούπερ έγραφε για “Βόρεια Κορέα”, ότι η Μαρία Χούκλη έκλεισε τον καλεσμένο της εκπρόσωπο των ξενοδόχων που έλεγε στο δελτίο ότι δεν φεύγει ο κόσμος από τα νησιά και έβγαλε αμέσως μετά ρεπορτάζ που υποστήριζε πως οι τουρίστες φεύγουν πανικόβλητοι από τα νησιά! Ότι στο ΣΚΑΙ ο Άρης Πορτοσάλτε σχεδόν καθημερινά καλημέριζε με την ατάκα ότι είμαστε Βόρεια Κορέα και ο κόσμος πρέπει να πάρει τα χρήματά του από τις τράπεζες, ότι ο Δημήτρης Οικονόμου την ημέρα της ψηφοφορίας στο δημοψήφισμα, είπε για τον Π. Καμμένο “ελπίζω η κόρη του να μην του μοιάσει”…
Όλα αυτά φαίνεται πως ορισμένοι θέλουν να ξεχαστούν, να παραγραφούν. Και το Πρωτοβάθμιο πειθαρχικό, το μόνο όργανο της ΕΣΗΕΑ που παρέμβη μπας και σωθεί η εικόνα του κλάδου ως εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, πέφτει ξαφνικά σε υστερικές προσπάθειες να μην ληφθεί απόφαση. Να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων οι 300 και πλέον καταγγελίες πολιτών και να βγουν “αθώοι” από την κατηγορία της παραβίασης αρχών δεοντολογίας και άσκησης φανερής προπαγάνδας, στελέχη της τηλεόρασης που κατ΄άλλα περηφανεύονται πως διαμορφώνουν την κοινή γνώμη».