Την Πέμπτη 2 Απριλίου, 19:30, διεξάγεται στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) η παρουσίαση του βιβλίου του Αποστόλη Φωτιάδη: “Έμποροι των συνόρων. Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική επιτήρησης”. Ομιλητές θα είναι ο Κώστας Παπαϊωάννου γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η Καλλιόπη Στεφανάκη, νομικός, επικεφαλής στον Τομέα Προστασίας Προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ο Αγγελος Συρίγος επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Θα χαιρετήσει ο αν. Υπουργός Πολιτισμού Νίκος ΞΥΔΑΚΗΣ.

Σύντομη περιγραφή του βιβλίου
Η επίσημη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική ερμηνεύεται όλο και συχνότερα ως θέμα ασφαλείας και συνυφαίνεται με τη ραγδαία στρατιωτικοποίηση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων. Πρόκειται για ένα δόγμα που οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες έχουν πλήρως αφομοιώσει και η πρακτική εφαρμογή του συνδιαμορφώνεται πια με τα οργανωμένα συμφέροντα του βιομηχανικού συμπλέγματος που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες ασφαλείας.

Σ’ αυτή τη βάση, το σχετικό πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσαρμόζεται στις ανάγκες του βιομηχανικού συμπλέγματος ασφαλείας: δρομολογούνται μεγαλόπνοα και πανάκριβα προγράμματα επιτήρησης όλων των μετακινήσεων προς και από τα σύνορα της Ευρώπης, αγνοούνται οι θεσμικές διακρίσεις και ο έλεγχος των εξουσιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η απουσία πολιτικού και δημοκρατικού ελέγχου των σχεδίων μιας μεταδημοκρατικής ελίτ σίγουρα προβληματίζει. Εκείνο που σοκάρει όμως είναι η άγνοια των Ευρωπαίων πολιτών για όσα συμβαίνουν στα όρια των κοινωνιών τους, στα σύνορα της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο, το παρόν βιβλίο είναι μια πρόσκληση σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη να ενημερωθεί και να πάρει μέρος σ’ αυτή τη συζήτηση.

Επιστημονικός διευθυντής: Γιώργος Καλπαδάκης

Πρόλογος: Ανδρέας Τάκης
Επιμέλεια: Δημήτρης Παπακώστας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Keik Bureau