Βαϊμάρη 2013: Ο Μπρεχτ στην Ελλάδα

Περιέγραψε ο Μπρεχτ τα βασανιστήρια αντιφασιστών της ΕΛ.ΑΣ; Μίλησε ποτέ ο Γερμανός δραματουργός για το «εγέρθητου» της Χρυσής Αυγής; Είπε κάτι για τη διανομή τροφίμων της νεοναζιστικής οργάνωσης, τις θεωρίες περί της σύγκρουσης των άκρων και το ρόλο των Ελλήνων δημοσιογράφων ως φερέφωνων μιας εξουσίας που δεν διστάζει να ξεθάψει τα εργαλεία του φασισμού για να παραμείνει στη θέση της;

Επιλέγοντας κείμενα από μονόπρακτα, δοκίμια, ποιήματα και τραγούδια του Μπέρτολτ Μπρέχτ ο σκηνοθέτης Νίκος Καραγέωργος φαίνεται να απαντά καταφατικά. Με τη βοήθεια μια ομάδας νέων αλλά πολύ δυνατών ηθοποιών θα προσπαθήσει να το αποδείξει από τις 10 Απριλίου στο studio «υπό το μηδέν», στην Αθήνα.
Το Info-war.gr είχε την τιμή να παρακολουθήσει τις προετοιμασίες μιας παράστασης που φιλοδοξεί να αποδείξει ότι, «εάν τελικά η ροή της ιστορίας είναι κυκλική καλό είναι να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του και να μη τα επαναλαμβάνει».

Ο τίτλος Βαϊμάρη 2013 μπορεί αρχικά να ξενίζει σε μια χώρα που τα διδάγματα του γερμανικού μεσοπολέμου χρησιμοποιούνται από τις καθεστωτικές πένες για να στηρίξουν τη «θεωρία των άκρων» με μια σχεδόν μεταφυσική ανάλυση για το φασισμό. Η παράσταση όμως επιχειρεί και καταφέρνει να αποδείξει ακριβώς το αντίθετο.

Στο ερώτημα τι είναι τελικά ο φασισμός, απαντά με σιγουριά… είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε.

Σκηνοθεσία: Νίκος Καραγέωργος
Σκηνικό: Φαίδρα Χάρδα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Γκέκη, Άννα-Μαρία Χάρδα, Αγγελική Χατζηγιάννη, Ρενάτα Καπετανάκη, Κατερίνα Στεργίου, Γιάννης Αγριόμαλλος, Κωστής Βασιλόπουλος, Καρολίνα Κάρτερ, Γιώργος Τσιάλος, Αντώνης Αμμολοχίτης, Λιούμπα Κριβοχίζα, Νικόλας Βασιλειάδης, Δήμητρα Καραγκούνη, Βαγγέλης Λάσκαρης

βοηθός σκηνοθέτη: Άννα-Μαρία Χάρδα, Αντώνης Αμμολοχίτης, Κατερίνα Στεργίου
Φωτισμοί: Μιχάλης Σπυρίδωνος

 

 

Από 10 Απρίλη κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15 μέχρι τέλος Μάη
studio «υπό το μηδέν» Επικούρου 8-10, Ψυρρή, τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977-468516

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ