«Να λογοδοτήσουν για τη λιτότητα»

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH), η οποία παρακολουθούσε την χώρα μας και κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών, επέστρεψε στην Ελλάδα και ζητά να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα με την επιβολή μέτρων λιτότητας.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η FIDH παρουσίασε λεπτομερή έκθεση για τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η Τρόικα και οι ελληνικές κυβερνήσεις στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην έκθεση, γίνεται λόγος για «εκτροπή» και «παραγκωνισμό του καθιερωμένου δημοκρατικού ελέγχου των εξουσιών και των καθιερωμένων τρόπων συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων» λόγο της διαρκούς κατάστασης εξαίρεσης που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Οι συντάκτες παρουσιάζουν μεταξύ άλλων την τραγική κατάσταση στο χώρο της υγείας, τις βάναυσες επιθέσεις της αστυνομίας και τις συνεχείς επιτάξεις απεργών.

Η έκθεση διαλύει με ατράνταχτα επιχειρήματα την θέση της κυβέρνησης και των κυρίαρχων ΜΜΕ ότι η περιστολή των δικαιωμάτων του ανθρώπου ήταν μονόδρομος ενώ αναφέρει ότι κυβερνητικά στελέχη δεν κατανοούν καν τι σημαίνει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις πληροφορίες που παρουσιάζει, στηριζόμενη σε στοιχεία της ΓΣΕΕ αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη, η έκθεση αποκαλύπτει ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι κατά 5 έως 6% υψηλότερη από αυτή που παρουσιάζει επισήμως η κυβέρνηση και πως οι αμυντικές δαπάνες παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές τη στιγμή που το ΑΕΠ κατρακύλησε κατά 25%.

Η FIDH επιβεβαιώνει πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Unfollow ότι τα μέτρα λιτότητας, όπως επιβλήθηκαν, αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου ενώ επισημαίνει ότι «αυτοί που τα θέσπισαν πρέπει να λογοδοτήσουν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκάλεσαν».

Σε σειρά συγκεκριμένων προτάσεων που παρουσιάζουν οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν μεταξύ άλλων να μην υπάρξουν άλλες περικοπές δημοσίων δαπανών και μέτρα λιτότητας που θα υπονομεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μπορείτε να διαβάσετε ή να κατεβάσετε ολόκληρη την έκδοση εδώ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ