«Ανεπιθύμητη» η Σοφία Σακοράφα στο Ισραήλ με παλαιστινιακό διαβατήριο

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως «ιστορική πρωτεύουσα» του Ισραήλ – κατά παράβαση της διεθνούς διπλωματικής πρακτικής – η ισραηλινή κυβέρνηση απαγορεύει την είσοδο Ελλήνων πολιτών.

Εκτός από Έλληνες δημοσιογράφους που έχουν καλύψει αντι-ισραηλινές κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα να εκδοθεί απαγόρευση εισόδου στο Ισραήλ, στη λίστα των «persona non grata» συμπεριλαμβάνεται και η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα.

Είναι προφανές ότι ένα κράτος που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ξέρει να διαλέγει του φίλους και τους εχθρούς του και η Σοφία Σακοράφα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη που συγκαταλέγεται  στη λίστα των εχθρών.

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα της:

«Είναι γνωστό ότι η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα από το 2004 διαθέτει και παλαιστινιακό διαβατήριο, μετά την τιμής ένεκεν απονομή από τον Πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ της Παλαιστινιακής υπηκοότητας, προκειμένου να μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, εκπροσωπώντας την Παλαιστίνη.

Σε ερώτηση λοιπόν που διατύπωσε στον Ισραηλινό κ. Τζάχι Χάνεγκμπι, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ε.Κ., αν μπορεί ως ευρωβουλευτής και παλαιστίνια υπήκοος να επισκεφτεί το Τελ Αβίβ, έχει τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον η απάντηση του : “Όχι δεν μπορείτε σήμερα”.

Συνεχίζει δε, με τον ίδιο απροκάλυπτο και κυνικό τρόπο : “αυτό θα μπορέσετε να το κάνετε όταν οι Παλαιστίνιοι απαρνηθούν το όραμα επιστροφής στα πάτρια εδάφη, όταν πείσουν το Ισραήλ ότι θέλουν ειρήνη (δηλαδή παράδοση) και συμβιβασμό (δηλαδή υποταγή), με αποτέλεσμα να επιλυθεί και το τεχνικό (!) ζήτημα των συνόρων, χωρίς βέβαια να κάνουμε και Βερολίνο την Ιερουσαλήμ (!)”.

Αυτά προς γνώση όλων αυτών που κρατούν ίσες αποστάσεις, θεωρώντας ένα και το αυτό κατακτητή και αντιστεκόμενο. Προς γνώση όλων αυτών που υπογράφουν κοινές αμυντικές συμφωνίες με την πλέον επιθετική μηχανή στην ευρύτερη περιοχής μας.
Αλλά και προς γνώση όλων αυτών που εξακολουθούν να αγωνίζονται για ελεύθερη Παλαιστίνη και δίκαιη ειρήνη.

Παραθέτουμε ολόκληρη την τοποθέτηση της Σοφίας Σακοράφα, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Χάνεγκμπι δε μπήκε στον κόπο να απαντήσει σε “δύσκολα” ερωτήματα.

“Κύριε Τζάχι Χάνεγκμπι,

Το Κράτος του Ισραήλ δημιουργήθηκε από τους νικητές του 2ου παγκοσμίου πολέμου και αναγνωρίστηκε από τα Η.Ε. με το ψήφισμα 181 το 1947 με συγκεκριμένα σύνορα.

Σήμερα, οι συνομιλίες που πραγματοποιούνται για την ειρηνευτική διαδικασία, με τη συμμετοχή και της Ε.Ε. προβλέπουν τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στα σύνορα που διαμορφώθηκαν το 67′.

Παρ’ όλα αυτά, το περασμένο μήνα το Ισραήλ επιβεβαίωσε τη συνέχιση των εποικισμών στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη αγνοώντας και παραβιάζοντας, όπως πάντα, τις καταδικαστικές αποφάσεις όλων των Διεθνών Οργανισμών, ενώ ταυτόχρονα κατέστρεψε 6 χρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε., ανθρωπιστικές δομές γιατί, όπως υποστήριξε ο κ. Νεντανιάχου, «κατασκευάστηκαν παράνομα»∙

Επιπλέον την περασμένη εβδομάδα οι Ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν, για μια ακόμη φορά και χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία σε επίσημη αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την είσοδο στην Γάζα.

Αυτή η παράνομη και απαράδεκτη πρακτική έχει επανειλημμένα εφαρμοστεί σε ευρωβουλευτές, στη Διεθνή Αμνηστία, σε διεθνείς παρατηρητές, δημοσιογράφους, ειδικούς εισηγητές των Η.Ε. και ad hoc Επιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Η.Ε.

Δεν θα αναφερθώ στην εντεινόμενη πολιτική τυφλής βίας με τις εν ψυχρώ δολοφονίες παιδιών και αμάχων παλαιστινίων, από τον Ισραηλινό στρατό.

Δεδομένων των ανωτέρω σας ερωτώ ευθέως:

1. Ποια είναι τα σύνορα του Κράτους που εκπροσωπείτε σήμερα εδώ;

2. Αποδέχεστε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί παράνομες ανθρωπιστικές δομές;

3. Με ποια δικαιοδοσία απαγορεύει το Κράτος σας, την είσοδο στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ;

4. Και μια προσωπική ερώτηση: Είμαι ευρωβουλευτής και Παλαιστίνια υπήκοος και κατέχω επίσημο Παλαιστινιακό διαβατήριο με το οποίο μπορώ να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να μου απαντήσετε αν μπορώ με αυτό το διαβατήριο να επισκεφτώ και το Τελ Αβίβ;”»

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ