Υπάρχουν ορισμένες χρονιές οι οποίες μένουν στην ιστορία όχι γι’ αυτά που συμβαίνουν αλλά για αυτά που κάποιοι άνθρωποι είχαν προβλέψει ότι θα συμβούν, πριν από αρκετές δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες. Το 1984 μπορεί να ανακαλύφθηκε ο ιός που προκαλεί το AIDS, να δολοφονήθηκε η Ίντιρα Γκάντι και να πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργία των Βρετανών ανθρακωρύχων αλλά όλοι θα το θυμόμαστε από το βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ και τις ομώνυμες κινηματογραφικές παραγωγές.
Για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας αλλά και για εκατοντάδες επιστήμονες ρομποτικής το 2015 είναι μια αντίστοιχη χρονιά ορόσημο καθώς σε αυτή διαδραματίζονταν η ιστορία του Ισαάκ Ασίμοφ με τίτλο Runaround. Στο σύντομο μυθιστόρημά του ο Ρώσος συγγραφέας έθεσε τους περίφημους τρείς νόμους της ρομποτικής: α) Ένα ρομπότ δεν μπορεί να τραυματίσει έναν άνθρωπο ή να μένει άπραγο όταν απειλείται ένας άνθρωπος. β) Ένα ρομπότ πρέπει να υπακούει τις εντολές που λαμβάνει από τους ανθρώπους εκτός εάν αυτές προσκρούουν στον πρώτο νόμο. γ) κάθε ρομπότ πρέπει να προστατεύει το εαυτό του εκτός αν αυτό οδηγεί σε παραβίαση του πρώτου και του δεύτερου νόμου.
Οι συγκεκριμένοι νόμοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για χιλιάδες επιστήμονες, (όχι μόνο από το χώρο της ρομποτικής), οι οποίοι μεγάλωσαν με τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας του Ασίμοφ και θέλησαν να θέσουν την επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου. Που βρισκόμαστε λοιπόν σχεδόν 74 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του Runaround;
Παραδόξως ο κλάδος της ρομποτικής θα στείλει το 2015 αρκετά θετικά μηνύματα καθώς «τα ρομπότ», όπως γράφει στο τελευταίο τεύχος του το περιοδικό Popular Science, «θα ενταχθούν στην επανάσταση του ανοιχτού λογισμικού». Συγκεκριμένα ο κώδικας που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία τριών από τα πιο εξελιγμένα ρομπότ που έχουν κατασκευαστεί στην ιστορία θα ανανεωθεί και θα είναι διαθέσιμος στο κοινό, από το καλοκαίρι του 2015, για περαιτέρω ανάπτυξη. Η μαρξιστική έννοια της «γενικής διάνοιας» έρχεται ίσως ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα καθώς τα πιο πρωτοπόρα τμήματα της επιστήμης συνειδητοποιούν ότι η πρόοδος μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη της συλλογικής, κοινωνικής ευφυίας.
Το 2015 θα είναι επίσης η χρονιά που θα δοκιμαστεί στην πράξη η γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν (ακριβώς έναν αιώνα από τη διατύπωσή της) καθώς θα ξεκινήσουν διαστημικές έρευνες για κύματα βαρύτητας, που θα μπορούσαν να δικαιώσουν ή να ανατρέψουν τις θεωρίες του Θείου Αλβέρτου.
Ενώ όμως έξω (από τη Γη) πάμε καλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με εκείνους τους τομείς της επιστήμης που ελέγχονται πλήρως από την καπιταλιστική επιδίωξη του κέρδους.
Παρά το γεγονός ότι το 2015 ενδέχεται να είναι η χρονιά που δυο νέα εμβόλια για τον ιό έμπολα θα φτάσουν στα νοσοκομεία της δυτικής Αφρικής, η καθυστέρηση που επέδειξε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και κυρίως οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες στην αντιμετώπιση μιας πιθανής πανδημίας είναι ενδεικτικές για τους κινδύνους θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια. Μια ασθένεια, η οποία εμφανίστηκε και διαδόθηκε σε χώρες που είχαν καταστραφεί από την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία και στη συνέχει από την αμερικανική νέο-αποικιοκρατία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα γιατί τα απαιτούμενα φάρμακα είχαν υψηλό κόστος έρευνας και ανάπτυξης ενώ προσέφεραν ελάχιστο κέρδος. Παράλληλα η απαξίωση του διακρατικού χαρακτήρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η υπόγεια ιδιωτικοποίησή του προς όφελος χιλιάδων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων απέδειξε ότι οι δυνάμεις της αγοράς δεν είναι πλέον υπεύθυνες μόνο για τη δυστυχία δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αλλά απειλούν την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους.
Βέβαια οι λίγοι και εκλεκτοί του πλανήτη μπορούν να ελπίζουν ότι θα σώσουν το τομάρι τους καθώς το 2015 θα είναι η χρονιά ανάπτυξης νέων διαστημικών κατοικιών, που θα αρχίσουν να δοκιμάζονται σε πειραματικό επίπεδο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) από το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2015.
Η χρονιά που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου δείχνει το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος και της επιστημονικής προόδου αφήνοντας όμως το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα να απειλεί το μέλλον μας. Οι επιστήμονες θα παράξουν την επόμενη χρονιά τον μεγαλύτερο όγκο ερευνητικών δεδομένων στην ιστορία, τον οποίο για πρώτη φορά θα μπορούν να διανέμουν σε ερευνητικά κέντρα με υποθαλάσσια καλώδια σε ταχύτητα που θα φτάνουν τα 340 Gbps (δισεκατομμύρια bits ανά δευτερόλεπτο). Παράλληλα όμως οι κυβερνήσεις θα θέτουν οικονομικούς φραγμούς στην ελεύθερη διακίνηση της γνώσης διώκοντας και φυλακίζοντας τους «πειρατές» που μεταφέρουν τα προϊόντα της πρώιμης γενικής διάνοιας. Ο Μολώχ του 2015 θα είναι επιχειρηματίας στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας και ο Προμηθέας θα έρχεται με τη μορφή χάκερ ή διαδικτυακού πειρατή.
Άρης Χατζηστεφάνου
Εφημερίδα ΠΡΙΝ 28/12/2014