πτήσεις

Το επιχειρηματικό παιχνίδι του Τραμπ με τις συσκευές στα αεροπλάνα

Μία εναλλακτική εξήγηση επιχειρούν να δώσουν η Washington Post και οι Financial Times για τους περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία όσον αφορά τις πτήσεις από οχτώ μουσουλμανικές χώρες. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να απαγορεύει στους επιβάτες να έχουν ηλεκτρονικές συσκευές στην καμπίνα, δεν στοχεύει στην προστασία των επιβατών, αλλά στην ενίσχυση των αμερικανικών αεροπορικών εταιριών.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω των νέων περιορισμών, οι αεροπορικές εταιρίες που έχουν την έδρα τους στις χώρες του Κόλπου πρόκειται να χάσουν μερικούς από τους πλουσιότερους επιβάτες τους, εκείνους δηλαδή που ταξιδεύουν στην πρώτη θέση και συνηθίζουν να δουλεύουν κατά τη διάρκεια της πτήσης τους.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, όσοι ταξιδεύουν από οκτώ μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει, κατά τη διάρκεια της πτήσης τους προς ΗΠΑ, να τοποθετήσουν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές πλην τηλεφώνου στις βαλίτσες τους. Ο περιορισμός ισχύει και για τους Αμερικανούς πολίτες.

Το απαγορευτικό αφορά τις χώρες της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Μαρόκου και του Κατάρ και συγκεκριμένα τις αεροπορικές εταιρίες Egypt Air, Emirates, Etihad Airways, Kuwait Airways, Qatar Airways, Royal Air Maroc, Royal Jordanian Airlines, Saudi Arabian Airlines και Turkish Airlines. Συσκευές τύπου τάμπλετ, λάπτοπ και φωτογραφικές μηχανές θα πρέπει να απομακρύνονται από την καμπίνα.

Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ, με στόχο την αποφυγή τρομοκρατικών επιθέσεων. Ανώνυμη πηγή δήλωσε στη Washington Post ότι συριακή τρομοκρατική οργάνωση προσπαθεί να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στο εσωτερικό ηλεκτρονικών συσκευών.

Ωστόσο, σε δημοσίευμα των Financial Times, εγείρονται ερωτηματικά γύρω από το αν το απαγορευτικό αφορά κάποια πρόσφατη πληροφόρηση ή αν βασίζεται σε μακροχρόνιες παρατηρήσεις. Αναφέρει επίσης ότι «δεν εξηγείται, γιατί αποτελούν κίνδυνο μόνο οι ηλεκτρονικές συσκευές που βρίσκονται στην καμπίνα και όχι αυτές που βρίσκονται στο χώρο των αποσκευών».

Την απόφαση των αμερικανικών αρχών υιοθέτησε λίγες ώρες μετά και το Λονδίνο, όπου με απόφαση της κυβέρνησης Μέι απαγορεύεται η κατοχή ηλεκτρονικών συσκευών στην καμπίνα σε απευθείας πτήσεις από Τουρκία, Λίβανο, Τυνησία και Σαουδική Αραβία.

Κορίνα Πετρίδη

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ