ρωσική επανάσταση
Πίνακας του Boris Mikailovich Kustodiev - The Bolshevik (1920)

Η εβδομάδα στη Ρωσική Επανάσταση (26/6 – 2/7)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Ρωσική Επανάσταση, παρακολουθούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στον Οκτώβρη του 1917. Το χρονολόγιο παρουσιάζει τις εξελίξεις σε εβδομαδιαία βάση.

Η εβδομάδα 26/6 – 2/7
Η Προσωρινή Κυβέρνηση της Ρωσίας ετοιμάζει μια νέα μεγάλη στρατιωτική επίθεση στο Ανατολικό Μέτωπο. Οι ηγέτες των Μενσεβίκων και των Σοσιαλιστών Επαναστατών του Σοβιέτ του Πέτρογκραντ προσπαθούν να παρεμποδίσουν τους Μπολσεβίκους από το να προωθήσουν τα αιτήματά τους για ειρήνη, ψωμί και γη. Όμως οι προσπάθειές τους αποτυγχάνουν παταγωδώς αυτή την εβδομάδα, καθώς συνθήματα των Μπολσεβίκων κυριαρχούν σε διαδήλωση όπου συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες.

Λονδίνο, 26 Ιουνίου: Η Επιτροπή της Μεσοποταμίας δημοσιεύει έκθεση-αναφορά για την πρώτη πλήρη αποτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Βρετανίας στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Κάνει λόγο για φρικτές συνθήκες για τους στρατιώτες και έλλειψη στρατιωτικού σχεδιασμού. Επιρρίπτει όλη την ευθύνη αποκλειστικά στο στρατηγό Νίξον, που ήταν αυτός που διέταξε τα στρατεύματα να προχωρήσουν στη Βαγδάτη. Στοχοποιώντας μόνο το Νίξον, η Επιτροπή αποφέυγει μια πιθανή αμφισβήτηση των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών τάσεων της Βρετανίας στην περιοχή.

Βερολίνο, 27 Ιουνίου: Το πλειοψηφικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (MSPD) δημοσιεύει ένα μνημόνιο της αντιπροσωπείας του στη «Διάσκεψη για τη Ειρήνη της Στοκχόλμης». Εκεί επιβεβαιώνει και αποδέχεται τους πολεμικούς στόχους του Kaiser, συμπεριλαμβανομένης και τη σύγκρουσης για την περιοχή της Αλσατίας-Λωρραίνης.

Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες επιδιώκουν, έτσι, να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους, ώστε να εξασφαλίσουν ότι ο πόλεμος τελειώνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για αυτούς. Όπως είχαν προβλέψει ο Λένιν και η Ρόζα Λούξεμπουργκ, οι αντιπρόσωποι θεωρούν τους εαυτούς τους διαπραγματευτές που ενεργούν εξ ονόματος των κυβερνήσεων τους, για να υποστηρίξουν μια τέτοια συμφωνία ειρήνης, με σκοπό την επιστροφή στις ιμπεριαλιστικές σχέσεις, όπως ήταν πριν από το 1914.

Πέτρογκραντ, 27 Ιουνίου: Όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα Pravda, οι Μπολσεβίκοι πρόκειται να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου διαδήλωση που οργανώνουν τα Σοβιέτ, αλλά με τα δικά τους συνθήματα και πλακάτ.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, το Συμβούλιο των Σοβιετικών είχε ορίσει τριήμερη απαγόρευση των διαδηλώσεων, ακυρώνοντας ουσιαστικά την προγραμματισμένη για τις 23 Ιουνίου διαδήλωση του Κόμματος των Μπολσεβίκων.

Περθ – Σκωτία, 30 Ιουνίου: Αποφυλακίζεται, έπειτα από 14 μήνες στη φυλακή, ο σοσιαλιστής και αντιπολεμικός ακτιβιστής John MacLean. Ο MacLean, υποστηρικτής της σοσιαλιστικής επανάστασης, είχε καταδικαστεί για ανταρσία, καθώς αντιτάχθηκε στον πόλεμο, ήδη από την έναρξή του. Η πρόωρη αποφυλάκισή του είναι αποτέλεσμα των αυξανόμενων λαϊκών διαδηλώσεων που απαιτούσαν την απελευθέρωσή του.

Πέτρογκραντ, 1 Ιουλίου: Στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης πραγματοποιείται η διαδήλωση των Σοβιετικών, όπου συμμετέχουν και οι Μπολσεβίκοι. Στη διαδήλωση παρευρίσκονται περίπου 400.000 στρατιωτικοί και εργάτες και τελικά επικρατούν τα συνθήματα των Μπολσεβίκων, όπως «Κάτω οι δέκα καπιταλιστές υπουργοί!» και «Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ!»


εκδόσεις ΚΨΜ


Γαλικία, 1 Ιουλίου: Ενώ στη Ρωσία χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά του πολέμου και της Προσωρινής Κυβέρνησης, ο ρωσικός στρατός ξεκινά επίθεση με σκοπό να καταλάβει την πόλη Λβιβ της Γαλικίας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αυστριακών δυνάμεων.

Η είδηση φτάνει στη Ρωσία την επόμενη μέρα. Τα μεσαία και ανώτερα στρώματα, καθώς και όλες οι εφημερίδες εκτός της Pravda, υποστηρίζουν την επίθεση. Όμως, έντονη διαφωνία εκφράζουν οι στρατιώτες και οι εργάτες.

ΗΠΑ, 1 Ιουλίου: Η Ένωση Εργατών Μεταλλείων, που συνδέεται με το συνδικάτο των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου (Industrial Workers of the World), διοργανώνει γενική απεργία.

Λόγω της απεργίας, τα ορυχεία χαλκού στη Μοντάνα, την Αριζόνα και την Αλάσκα κλείνουν, ενώ διακόπτονται και οι εργασίες τήξης στη Γιούτα. Οι New York Times αναφέρουν ότι οι απεργίες απειλούν τα πλάνα της κυβέρνησης, η οποία αποσκοπούσε στην παραγωγή μεγάλης ποσότητας χαλκού για την κατασκευή πυρομαχικών για τον πόλεμο.

Πέτρογκραντ, 2 Ιουλίου: Δυνάμεις της Προσωρινής Κυβέρνησης κάνουν έφοδο στη Βίλα Durnovo, που είχε καταληφθεί από αναρχικούς έπειτα από την Επανάσταση του Φεβρουαρίου. Η εκκένωση της κατειλημμένης Βίλας προκαλεί μια νέα σειρά απεργιών και διαμαρτυριών από εργάτες και στρατιώτες σε αυτή την περιοχή του Πέτρογκραντ.

Ιστ Σαιντ Λούις – ΗΠΑ, 2 Ιουλίου: Πλήθος Αφροαμερικανών σκοτώνονται βίαια σε ρατσιστικό πογκρόμ στο κέντρο της πόλης. Οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούν χωρίς να παρεμβαίνουν την ώρα που σπίτια και καταστήματα καίγονται και χιλιάδες άνθρωποι χτυπιούνται μέχρι θανάτου. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών δεν έγινε ποτέ γνωστός, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να άγγιξε τις εκατοντάδες.

Αθήνα, 2 Ιουλίου: Έπειτα από την απομάκρυνση του φιλογερμανού Βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Βρετανίας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα και αναγγέλλει τη συμμετοχή της χώρας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό των Συμμάχων.

Τα ελληνικά στρατεύματα πρόκειται να συνενωθούν με τις Βρετανικές, τις Γαλλικές, τις Ιταλικές και τις Σερβικές δυνάμεις που μάχονται κατά των Γερμανικών, Αυστροουγγρικών και Βουλγαρικών δυνάμεων στο μέτωπο της Μακεδονίας.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ