owen jones

Η ομοφοβική κάλυψη μιας ομοφοβικής επίθεσης

Ο συντάκτης του Guardian, Όουεν Τζόουνς, βγήκε εξοργισμένος από το στούντιο του Sky News, όπου είχε προσκληθεί να μιλήσει για το φρικτό έγκλημα στο Ορλάντο.

Προσπαθούσε για ώρα να εξηγήσει στους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται απλώς για μια επίθεση εναντίον πολιτών αλλά για το χειρότερο ομοφοβικό έγκλημα που έχει διαπραχθεί στην αμερικανική ιστορία σε βάρος της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Το μόνο που ενδιέφερε όμως εκείνη τη στιγμή τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τους παρουσιαστές  ήταν να συνδέσουν την επίθεση με το Iσλαμικό Kράτος (και ει δυνατόν με τη μουσουλμανική θρησκεία εν γένει) και να μιλήσουν για ένα ακόμη έγκλημα εναντίον του δυτικού πολιτισμού.

Οι ΗΠΑ αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης προσπαθούσαν να κρύψουν κάτω από το χαλί την εκτεταμένη ομοφοβία ή οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχει θεσμικά χαρακτηριστικά και διαιωνίζεται  χάρη σε νομοθετικές ρυθμίσεις προηγούμενων δεκαετιών ή και αιώνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος Ομπάμα εξασφάλισε μόλις το 2014 τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στις δημόσιες υπηρεσίες, ακυρώνοντας ουσιαστικά και τα τελευταία νομικά υπολείμματα του προεδρικού διατάγματος που είχε προωθήσει ο Αϊζενχάουερ το 1953.

Με την απόφαση του Αϊζενχάουερ, το FBI είχε το δικαίωμα να απομακρύνει ομοφυλόφιλους από θέσεις του δημοσίου με την αιτιολογία ότι αποτελούν εύκολα θύματα εκβιασμών κι ως εκ τούτου θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Το αμερικανικό κράτος μάλιστα φρόντιζε να διανέμει τις σχετικές λίστες του FBI και στον ιδιωτικό τομέα δημιουργώντας έτσι μια κατηγορία πολιτών οι οποίοι ήταν ολοκληρωτικά αποκλεισμένοι από κάθε μόνιμη εργασία.

Χρειάστηκε η περίφημη εξέγερση του Στόουνγουολ το 1969, από την οποία προέκυψε το μαχητικό κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ώστε το αμερικανικό κράτος αλλά και η κοινωνία να αρχίσει σταδιακά να αποδέχεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ.

Η επίθεση στο Ορλάντο – αποτέλεσμα κατά τα φαινόμενα και της καταπιεσμένης σεξουαλικής ταυτότητας του δράστη – απέδειξε ότι μένει πολύ δρόμος ακόμη ώστε οι κοινωνίες της Δύσης να αποδεχθούν πραγματικά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ 19/6/2016

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ