μπάτσοι

«Ζαρντινιέρα 2» στη Θεσσαλονίκη από την Ελληνική Αστυνομία+(vid)

Επιμέλεια Χρήστος Αβραμίδης*

Μια ακόμα διασκευή της υπόθεσης ζαρντινιέρα υλοποίησε στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική αστυνομία που συνέλαβε δύο φοιτητές και έστειλε ακόμα δύο φοιτήτριες στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι.

Συγκεκριμένα ομάδα φοιτητών, που συμμετέχουν στην ΕΑΑΚ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ προχωρούσε προς τον χώρο της συγκέντρωσης για αντιρατσιστική διαδήλωση. Σύμφωνα με μαρτυρίες ένας από τους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο, προκάλεσε λεκτικά τον έναν από τους φοιτητές.Ο συγκεκριμένος αστυνομικός με βάση τις πληροφορίες ήταν στην διμοιρία που είχε χτυπησει στον φοιτητή και στο παρελθόν, μία υπόθεση για την οποία ο φοιτητής είχε κατηγορηθεί για πλημελήμματα, αλλά αθωώθηκε μερικές εβδομάδες πριν το παρόν περιστατικό.

Οι συμφοιτητές του,προσπάθησαν να τον προστατεύσουν από τις οργισμένες κινήσεις των ΜΑΤ, και έτσι η αστυνομία χτυπούσε στο σωρό και συνέλαβε και τον αδερφό του,ενώ μάλιστα βάρεσε στο κεφάλι και δύο φοιτήτριες που προσπαθούσαν να βοηθήσουν. Στην συνέχεια τα ΜΑΤ χτύπησαν με τις ασπίδες και άλλους πολίτες που είδαν το περιστατικό και προσέτρεξαν σε βοήθεια. Τα δύο αδέρφια συνελήφθησαν, με τον έναν να διακομίζεται στο νοσοκομείο με τραυματισμό στο κεφάλι ,ενώ ο δεύτερος πέρασε τη νύχτα στο τμήμα με τις κατηγορίες της αντίστασης,της εξύβρισης κατά της αρχής καθώς και της απείθειας. Ο Αδερφός του αντιμετωπίζει επίσης και την κατηγορία απόπειρας απελευθέρωσης κρατουμένου. Οι δύο φοιτήτριες που τραυματίστηκαν είναι καλά στην υγεία τους, η μία με 7 ράμματα στο λαιμό .

Η διαδήλωση πήγε αμέσως στο αστυνομικό τμήμα όπου απαίτησε να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι και να αποδωθούν οι ευθύνες στα όργανα καταστολής.Μάλιστα όταν εκλεγμένοι συνδικαλιστές και πρόεδροι σωματείων, ζήτησαν να εισέλθουν στο τμήμα προκειμένου να δουν την κατάσταση του κρατουμένου και να καταθέσουν μήνυση,για να λάβουν την απάντηση ότι:
«Είστε διαδηλωτές τώρα,όχι πολίτες»,όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ Γιάννης Λαθήρας ενώ το αστυνομικό όργανο τους συνέχισε χαρακτηρίζοντάς τους,«όχλο». Προκλητική ήταν και η στάση της αστυνομίας στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να χρειαστεί η κινητοποίηση του κόσμου για να διασφαλίσει τα δικαιώματα του ενός τραυματία κρατουμένου. Στην συνέχεια, το πρωί του Σαββάτου ο ένας συλληφθέντας έφτασε με συνοδεία στο δικαστήριο για να πραγματοποιηθεί η δίκη

Μετά από έντονους διαλόγους ανάμεσα στην υπεράσπιση και τους δικαστές, η δίκη αναβλήθηκε για τις 29 Δεκέμβρη.Είχε προηγηθεί η άρνηση της έδρας να δικάσει μαζί τα δύο αδέλφια και η προσπάθεια για κανονική τέλεση της διαδικασίας παρότι έλειπαν σχεδόν όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες υπεράσπισης των φοιτητών επειδή ήταν χτυπημένοι. “Θα δικάσετε 22 χρονών παιδί με μόνους μάρτυρες αστυνομικούς;” αναφώνησε η συνήγορος. Τη διαδικασία διέκοπταν μικροεντάσεις,και φωνές φοιτητών εναντίον των ΜΑΤ που απαγόρευαν την είσοδο σε όσους δεν είχαν βρει κάθισμα. Άσχημη εντύπωση έκανε η κίνηση της αστυνομίας να συνοδεύει στα διαλείμματα τον φοιτητη στο δωμάτιο κράτησης λες και ήταν εγκληματίας. Ξεχώριζε η παρουσία της φοιτήτριας με το κολάρο,λογω του τραυματισμού που προήλθε από τα χτυπήματα τους την Πέμπτη. Στο τέλος οι συμφοιτητές του υποδέχτηκαν με συνθήματα χαμόγελα και αγκαλιές τον Γιάννη,τον οποίο είχαν να δουν 3 μέρες λόγω της «αντισυνταγματικής κράτησης» όπως αυτή καταγγέλθηκε από τους δικηγόρους των φοιτητών

Ανακοίνωση εξέδωσε η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης,ως συνδιοργανώτρια της πορείας για την Πανελλαδική και Πανευρωπαϊκή μέρα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες/τριες
Οι φοιτητές «δέχτηκαν ωμή καταστολή χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε επιθετική κίνηση από τη μεριά τους. Επιπλέον, κατά τη συνήθη τακτική της για να καλύψει τις βρωμιές και τις παρανομίες της, η αστυνομία συνέλαβε 2 φοιτητές (ένας εξ αυτών τραυματίας) στους οποίους ασκήθηκαν διώξεις για εξύβριση». Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
«Για εμάς, η κίνηση των ΜΑΤ ισοδυναμεί με απαγόρευση συμμετοχής στη διαδήλωση, αφού τα παραπάνω συνέβησαν πριν καν ξεκινήσει η πορεία.» Ενώ ιδιαίτερα οξεία είναι η κριτική στην αστυνομία και την κυβέρνηση

«Κι αν για την αστυνομία, γνωρίζαμε για τους φασιστοθύλακες που ζουν και βασιλεύουν στις τάξεις της, και δεν τρέφαμε καμιά αυταπάτη για τις διαθέσεις τους, όντας βέβαιες για την εχθρότητά τους προς τους μετανάστες και τις μετανάστριες, αλλά και προς όποιον κι όποια στέκεται αλληλέγγυος/α σε αυτούς, το περιστατικό αυτό στη συγκεκριμένη μέρα θέτει σοβαρά ζητήματα για την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.Η κυβέρνηση έχει σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες για τη δράση αυτών των σωμάτων, ακόμα κι αν αυτή αποδοθεί σε αδυναμία ελέγχου.Δε χωρούν μισόλογα, η επίθεση των ΜΑΤ πρέπει να καταδικαστεί άμεσα, οι κατηγορίες εναντίον των 2 φοιτητών πρέπει να αποσυρθούν και να αποδοθούν οι διοικητικές και ποινικές ευθύνες για τον άγριο ξυλοδαρμό. Οτιδήποτε άλλο, είναι στην καλή περίπτωση, μια από τα ίδια, ενισχυμένο με μπόλικη υποκρισία» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Η ηγεσία της ΕΛΑΣ και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχουν τεράστιες ευθύνες. Αφού άφησαν ανέπαφους τους πιο σκοτεινούς μηχανισμούς καταστολής, τώρα κάνουν πλάτες και στην απρόκλητη βία τους. Απαιτούμε όχι μόνο να απελευθερωθούν οι νέοι που συνελήφθησαν, αλλά και να τιμωρηθούν όσοι τους επιτέθηκαν. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα γίνει, είτε θέλει είτε δεν θέλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης.
Σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση προέβη και η συνήγορος υπεράσπισης,Αρετή Σκουνάκη η οποία είπε μεταξύ άλλων τα εξής (σσ η δήλωση έγινε 20/12):
«Οι κατηγορίες αυτές είναι κυριολεκτικά κατασκευασμένες στα μπουντρούμια της Ασφάλειας! Η άθλια και άνανδρη επίθεση των ένστολων μαφιόζων, που κινούνται στους δρόμους της πόλης ως ένστολες χρυσαυγίτικες συμμορίες, χθες το βράδυ οδήγησε τρία άτομα με ανοιγμένα κεφάλια στο Νοσοκομείο, όπου το ένα παραμένει νοσηλευόμενο και φρουρούμενο»,για να καταλήξει λέγοντας ότι «Ο Γιάννης Ν., όπως και ο Μάριος Ν. δεν είναι μόνοι τους! Όλη η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Το ίδιο και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της πιο ξεφτιλισμένης αριστεράς, που γελιούνται πικρά αν νομίζουν ότι θα μπορέσουν ποτέ ξανά να κυκλοφορήσουν χαμογελαστοί στους δρόμους της πόλης»

Ακολουθεί βίντεο με όσα διαδραματίστηκαν στο δικαστήριο,αποκλειστικές δηλώσεις του συλληφθέντα αλλά και του δικηγόρου, Γιώργου Τζαμαδάνη που είναι πρώην μέλος του ΔΣ ΔΣΘ και πρώην πρόεδρος της επιτροπής δημοκρατικών θεσμών.

*Βασισμένο και επικαιροποιημένο μετά από ρεπορτάζ του Πριν,

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ