αρχαία

Φοιτητές Ιστορικού Αρχαιολογικού: «Η καταστροφή αρχαιολογικών χώρων και μνημείων πολιτισμού στο βωμό του κέρδους της “Eldorado Gold” δεν έχει τέλος»

Στις Σκουριές Χαλκιδικής αποκαλύφθηκε αρχαιολογικός χώρος (ανθρώπινη εγκατάσταση και αρχαία μεταλλουργία χαλκού), τουλάχιστον του 2ου αι. π.Χ. και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων με εισήγησή της προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εισηγείται την καταστροφή του, για να ολοκληρωθεί το φαραωνικό έργο ανοιχτής εξόρυξης χρυσού, σε εφαρμογή αποφάσεων προηγουμένων κυβερνήσεων που προωθούσαν την επένδυση «με κάθε κόστος». Ταυτόχρονα η εταιρεία ζητά από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να εγκρίνει την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου που αποκαλύφθηκε στο κέντρο του χώρου ανοιχτής εξόρυξης στις Σκουριές για να βάλει φουρνέλα και να γεμίσει την ατμόσφαιρα με καρκινογόνο αμίαντο.

Σύμφωνα με έγγραφο της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), η θέση Σκουριές είναι μοναδική καθότι “αποτελεί μαζί με το Λαύριο προνομιακό πεδίο έρευνας της μεταλλευτικής δραστηριότητας που ανάγεται στα κλασικά χρόνια”. Από το 2007 οι αρμόδιες τοπικές εφορείες αρχαιοτήτων είχαν εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην ανάπτυξη επιφανειακού μεταλλείου στη συγκεκριμένη περιοχή στη θέση Σκουριές. Ωστόσο το 2009, το ΚΑΣ έδωσε την προκαταρκτική του έγκριση για το επιφανειακό μεταλλείο στις Σκουριές.

Είναι φανερό ότι μέρα με τη μέρα ξετυλίγεται η καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής προς όφελος των κερδών μιας πολυεθνικής εταιρίας, μια επιχείρηση που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα προωθώντας τις νεοφιλελεύθερες στοχεύσεις και μετατρέποντας την ΒΑ Χαλκιδική σε ειδικό ζώνη, με την ακραία καταστολή, την ποινικοποίηση της αντίστασης και την τρομοκράτηση του κινήματος των κατοίκων της Χαλκιδικής. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα ίδια εργαλεία που αξιοποιήθηκαν από τον Σαμαρά ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσει η επενδυτική δραστηριότητα της Ελ. Χρυσός – Ελντοράντο στην Χαλκιδική καταστέλλοντας ταυτόχρονα και κάθε απαίτηση-διεκδίκηση από το κίνημα.

Προφανώς σε αυτή την υπόθεση οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ΚΑΣ έχουν κρατήσει απαράδεκτη στάση τασσόμενοι ουσιαστικά με το σύνθημα «εξόρυξη με κάθε κόστος». Ήδη όπως προαναφερθηκε από το 2009 μέχρι σήμερα που γνωμοδοτούν θετικά για την “επένδυση” της Eldorado και βάζουν υποκριτικά «όρους για την προστασία των αρχαιοτήτων», ενώ ήταν εξ’ αρχής γνωστό ότι σε εκείνο το χώρο θα γινόταν ο κρατήρας της εξόρυξης και άρα οι αρχαιότητες έπρεπε να καταστραφούν. Αντί να ζητήσουν να προστατευτεί ο χώρος, να κηρυχθεί αρχαιολογικό μνημείο («Προστασία Αρχαιοτήτων – Πολιτιστικής Κληρονομιάς») να σταματήσει άμεσα το άνοιγμα της φαραωνικής τρύπας εξόρυξης, να φύγει η εταιρεία και να σταματήσει η εκτεταμένη καταστροφή, συνηγορούν στο πλευρό των συμφερόντων της εταιρείας και του Μπόμπολα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κουκουλώσουν το συγκεκριμένο ζήτημα και να το μεταφέρουν σε πιο αδιαφανείς διαδικασίες.

Η καταστροφή αρχαιολογικών χώρων και μνημείων πολιτισμού της περιοχής στο βωμό του κέρδους της εταιρίας “Eldorado Gold” δεν έχει τέλος και προχωρά μάλιστα με την έγκριση του ΣτΕ και την συνενοχή του Υπουργείου Πολιτισμού. Ενάντια στα αιτήματα και τον μακροχρόνιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής η κυβέρνηση βάζει την υπογραφή της

Καταγγέλουμε την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το ΚΑΣ αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού και την Κυβέρνηση που σε αυτή την υπόθεση πήραν θέση δια της σιωπής τους. Απέναντι σε όσους έχουν βαλθεί με νύχια και με δόντια να γίνει η εξόρυξη στην Χαλκιδική, απέναντι σε αυτούς που τάσσονται με τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των λακέδων τους, κόντρα στο μονόδρομο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, το μονοπώλιο της εκμετάλλευσης της γης και του φυσικού πλούτου από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη μετατροπή τους σε πεδία κερδοφορίας, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για τη γη, τον αέρα, το νερό, την ελευθερία, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Απαιτούμε:

– Να σταματήσουν οι εργασίες στις Σκουριές, να ακυρωθεί το επενδυτικό σχέδιο της Ελ. Χρυσός
– Να κηρυχθεί ο χώρος αρχαιολογικό μνημείο
– Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις των αγωνιστών

Καλούμε όλο το λαό να παλέψει για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που δεν διστάζει να θυσιάσει ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον και τον πολιτισμό για τα κέρδη των εταιριών!

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ