city plaza

Τρεις λόγοι για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο Χώρο Στέγασης Προσφύγων City Plaza

Πολιτικό Σημείωμα για την ενημέρωση και ειδικότερα την έκδοση ψηφισμάτων αλληλεγγύης στο εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα

Πηγή: Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στου οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες

Πρώτον, γιατί αποτελεί έμπρακτη απάντηση στο κλείσιμο των συνόρων, στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, στη Συμφωνία της Ντροπής ΕΕ – Τουρκίας και στην αντιπροσφυγική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που γκετοποιεί, απελαύνει και καταστέλλει τους πρόσφυγες. Η κατάληψη ενός εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου για 7 χρόνια προκειμένου να στεγάσει αξιοπρεπώς οικογένειες προσφύγων αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό ζήτημα των προσφύγων από το κίνημα και την κοινωνία και παράλληλα μια συγκεκριμένη διεκδίκηση στο ελληνικό κράτος, ενάντια στον εγκλεισμό προσφύγων σε άθλια στρατόπεδα, για τη στέγασή τους μέσα στις πόλεις με εξασφαλισμένη την πρόσβασή τους στην Υγεία, την Παιδεία και όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Δεύτερον, γιατί αποτελεί ένα κέντρο αγώνα στο οποίο πρόσφυγες και ντόπιοι μαζί, μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περιοχή, οργανώνουν την κινητοποίηση ευρύτερων τμημάτων εργαζομένων, ανέργων και αποκλεισμένων όχι μόνο ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό, αλλά και ενάντια στα μνημόνια, τη λιτότητα και τη φτώχεια. Πιστεύουμε κατηγορηματικά ότι οι ανάγκες τόσο των προσφύγων και των μεταναστών όσο και των ντόπιων εργαζομένων μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο μέσα από τον κοινό αγώνα, την ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη. Γι’ αυτό από την πρώτη μέρα της κατάληψης συντονιστήκαμε με τους πρώην απλήρωτους εργαζόμενους του City Plaza και σχεδιάζουμε την κοινή μας προσπάθεια για τη δικαίωση και των ίδιων αλλά και των άστεγων πριν μια εβδομάδα προσφύγων.

Τρίτον, γιατί αποτελεί ένα πρότυπο πολυεθνικής αυτοοργάνωσης, κινηματικής αυτενέργειας και ανιδιοτελούς αλληλεγγύης. Γι’ αυτό οι προσπάθειες συκοφάντησής μας από την «αριστερή» ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου και έναν αξιοθρήνητο κύκλο υποστηρικτών της πέφτουν στο κενό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατάληψη δεν συρρέουν μόνο έλληνες αλληλέγγυοι αλλά και πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν στην περιοχή. Ο βαθμός οργάνωσης του Χώρου Στέγασης από την πρώτη εβδομάδα, η κοινή φροντίδα του από πρόσφυγες και αλληλέγγυους και οι πολύμορφες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του (τροφοδοσία, καθαριότητα, ιατρική κάλυψη, παιδότοπος, μαθήματα γλωσσών κ.λπ.) δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσει μια κυψέλη αντίστασης στο ρατσισμό, δημιουργίας ανθρώπινης καθημερινότητας και υπόδειγμα εκείνης της αλληλεγγύης που αντιπαραθέτει στη βαρβαρότητα τη ζωή.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς και Κοινωνικούς Πρόσφυγες – Χώρος Στέγασης City Plaza

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ