turkey

Τεχνικές τουρκικής αστυνομίας στα ΜΑΤ

Σε τεχνικές που δανείζεται η ΕΛ.ΑΣ από την τουρκική αστυνομία οφείλεται ο σοβαρός τραυματισμός στο μάτι διαδηλωτή που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χτυπήθηκε από ευθεία βολή δακρυγόνου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ygeia360 o 32χρονος έφτασε στο Τζάνειο νοσοκομείο με θλαστικά τραύματα , αιμάτωμα και εκτεταμένο οίδημα στο δεξί μάτι και αφού του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, εισήχθη στο χειρουργείο για διερευνητική επέμβαση ώστε να φανεί το μέγεθος του προβλήματος.

H οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) είχε καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να αποδώσει ευθύνες σε αστυνομικούς που έκαναν χρήση δακρυγόνων σε ευθεία βολή σε μικρή απόσταση από διαδηλωτές.

Από τη συγκεκριμένη πρακτική είχαν τραυματιστεί σοβαρά τουλάχιστον 10 άτομα ενώ ένα διαδηλωτής έχασε το μάτι του.

Στην Ελλάδα οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για τον τρόπο χρήσης των δακρυγόνων αλλά και των χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η επίθεση στον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είχε καλέσει τις αρχές να αντιγράψουν τις μεθόδους Ερντογάν με μήνυμα στο twitter το οποίο στη συνέχεια προσπάθησε να διαγράψει αλλά καταγράφηκε από το politwoops

Η ευχή του έγινε πραγματικότητα.

Μια ημέρα μετά την επίθεση της αστυνομίας, η οποία συμπορευόταν με ομάδες αγνώστων που πετούσαν πέτρες εναντίον των διαδηλωτών, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση από τους γιατρούς του Τζάνειου νοσοκομείου

19/09/13 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΕΙΝΑΠ ΤΖΑΝΕΙΟΥ

Ως ιατροί του Τζανείου νοσοκομείου εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, καθώς χθες το βράδυ 18/09/13, μετά την πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη δολοφονία του νεαρού Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής, προσήχθησαν στα ΤΕΠ του χειρουργικού τμήματος 31 διαδηλωτές, όλοι με χτυπήματα στο κεφάλι.

Οι τραυματίες ανέφεραν χτυπήματα με γκλομπ, κράνη, ασπίδες και κλωτσιές από ομάδες Δέλτα και Δίας, ενώ υπήρξαν καταγγελίες και για πέτρες που έπεφταν από την πλευρά της αστυνομίας προς τους διαδηλωτές κατακέφαλα, από μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο ένας από τους τραυματίες αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, νοσηλεύεται στην οφθαλμολογική κλινική με ρήξη βολβού από κρότου λάμψης αφού όπως καταγγέλλει τον σημάδεψαν απευθείας στο πρόσωπο και κινδυνεύει με μόνιμη απώλεια της όρασης από τον ένα οφθαλμό.

Κάνουμε έκκληση να σταματήσει άμεσα η πολιτική όξυνσης της κρατικής και παρακρατικής καταστολής για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Πενταμελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ Γ.Ν. Τζανείου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ