ευρώ

Τελειώνει η βελγική μπύρα σύντροφοι

Το γύρο του ελληνόφωνου διαδικτύου κάνει ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, στο οποίο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης προειδοποιεί για ελλείψεις σε εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες αλλά και αυξήσεις σε τιμές τροφίμων καυσίμων και φαρμάκων.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αμφισβητήσουμε τα στοιχεία του κειμένου – επειδή όμως ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες αξίζει να δούμε πως παρουσιάζεται ένα ρεπορτάζ σε μια μεγάλη μνημονιακή εφημερίδα, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων οικονομικών κύκλων στην Ελλάδα.

Καταρχήν, στόχος του κειμένου, όπως αναφέρεται άλλωστε από την πρώτη παράγραφο, είναι να συνδεθούν οι ελλείψεις με την προσφυγή στις κάλπες και την αλλαγή της κυβέρνησης. Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι ο στραγγαλισμός της αγοράς από τα μέτρα λιτότητας αλλά… η δημοκρατία.

Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο παρουσιάζει προϊόντα πρώτης ανάγκης και ταμπέλες που γράφουν “Ελαιόλαδα – Σπορέλαιο” και “Ζυμαρικά”. Όπως διαβάζουμε όμως στο κείμενο οι ελλείψεις στον κλάδο των τροφίμων αφορούν premium εισαγόμενα προϊόντα και κυρίως την βελγική μπύρα!

Αφορμή για το ρεπορτάζ αποτέλεσε υπόμνημα του Βασίλη Κορκίδη προς την κυβέρνηση. Καταρχήν καλό θα ήταν να υπενθυμίζει κανείς ότι ο Κορκίδης ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Κατά δεύτερον στο υπόμνημά του κάνει λόγω για κλιμάκωση της απαίτησης προπληρωμής των ελληνικών παραγγελιών, η οποία δημιουργεί ασφυξία στην αγορά.Στο κείμενο της καθημερινής διαβάζουμε ότι η απαίτηση αυτή των ξένων προμηθευτών επανεμφανίστηκε το Δεκέμβριο του 2014.

Πρόκειται για την ίδια σχεδόν προειδοποίηση που είχε απευθύνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου το 2012 προκαλώντας τίτλους όπως «ελλείψεις στα ράφια «βλέπει» η ΕΣΕΕ». Και στις δυο περιπτώσεις ο κίνδυνος σύμφωνα με τους προέδρους των ενώσεων προέρχονταν από την αβεβαιότητα για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ ενώ εμμέσως πλην σαφώς γίνονταν παραινέσεις για την περαιτέρω υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών που θα φέρει την πολυπόθητη «σταθερότητα» στην αγορά .

Η κατάσταση προφανώς δεν είναι ρόδινη και θα ήταν δύσκολη εάν μια κυβέρνηση αποφάσιζε να παίξει το χαρτί της εξόδου από το ευρώ στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι να παρουσιάσεις την πραγματικότητα. Είναι δεδομένο ότι η ανάκτηση των μέσων άσκησης νομισματικής πολιτικής με την έξοδο από το ευρώ θα δημιουργήσει για μια μικρή χρονική περίοδο σοκ στην αγορά και πιθανόν ελλείψεις σε ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Για να έχει όμως κανείς μια σφαιρική εικόνα πρέπει να αναφέρει και τι ελλείψεις υπάρχουν σήμερα – λόγου χάρη σε μηχανολογικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία. Πριν πανικοβληθούμε για τις ελλείψεις βελγικής μπύρας μήπως θα έπρεπε να είχαμε πανικοβληθεί από το γεγονός ότι πέρυσι τα χρήματα των νοσοκομείων στέρεψαν οριστικά το Σεπτέμβριο, αφού πρώτα οι διευθύνσεις είχαν χρησιμοποιήσει όλα τα κεφάλαια από τη συντήρηση κτιρίων, αγορά και ανανέωση μηχανολογικού εξοπλισμού κτλ ώστε να μπορούν να αγοράζουν γάζες και βαμβάκι;

Εύκολες λύσεις δεν υπόσχεται κανείς. Κάποιοι όμως ανησυχούν για τις ελλείψεις εισαγόμενου αλκοόλ στα σούπερ μάρκετ όταν θα έπρεπε να ανησυχούν για τις ελλείψεις  αιθυλικής αλκοόλης στα νοσοκομεία.

Α.Χ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ