Συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου: Οι νεοναζί στη φυλακή, όχι οι αντιφασίστες αγωνιστές

Συνέντευξη Τύπου οργάνωσε σήμερα η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» με θέμα τη μήνυση ακροδεξιού κατά του Θανάση Κούρκουλα το 2009, που εκδικάζεται τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 στο Δ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών της οδού Ευελπίδων.

Τη συνέντευξη συντόνισε η Μάνια Μπαρσέφσκι, που άνοιξε τη συζήτηση, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια συκοφαντική μήνυση κατά του Θ.Κούρκουλα, μέλους της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί τμήμα μιας ολόκληρης βιομηχανίας διώξεων εκ μέρους των νεοναζί και των συνεργατών τους, με στόχο την ποινικοποίηση της αντιφασιστικής δράσης όσων αποτελούσαν πριν μερικά χρόνια εμπόδιο στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να δημιουργήσει τη ζώνη ελέγχου των ταγμάτων εφόδου της στον Άγιο Παντελεήμονα.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Τάκης Ζώτος, συνήγορος υπεράσπισης του Θ.Κούρκουλα, που ανέλυσε τις αντιφάσεις των ισχυρισμών του μηνυτή πως δήθεν ο Θ.Κούρκουλας καθοδηγούσε ομάδα ροπαλοφόρων που ισχυρίζεται πως του επιτέθηκε απρόκλητα στις 24 Μαϊου 2009, στις 22:30 μ.μ. στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν: Ο μηνυτής, Αριστοτέλης Λάγιος, κάτοικος Μπραχαμίου, ενώ αρχικά κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων δηλώνοντας δεν μπορεί να συγκρατήσει τα χαρακτηριστικά των επιτιθέμενων, ένα μήνα μετά, υπέβαλλε συμπληρωματική κατάθεση τάχα «αναγνωρίζοντας» τον Θ. Κούρκουλα ως «αρχηγό» όσων του επιτέθηκαν και του αφαίρεσαν προσωπικά του αντικείμενα (μεταξύ των οποίων και το πτυσσόμενο κλομπ του!) όταν είδε αργότερα τηλεοπτική εκπομπή που ο Θ.Κούρκουλας είχε συμμετάσχει. Ο Θ. Κούρκουλας, συνέχισε, όχι μόνο δεν θα μπορούσε να καθοδηγεί ροπαλοφόρους, λόγω της πολιτικής του αντίληψης για τον μαζικό, ανοιχτό πολιτικό χαρακτήρα του αντιφασιστικού αγώνα, αλλά διαθέτει και ακλόνητο άλλοθι, καθώς την Κυριακή 24 Μαίου, την ώρα της επίθεσης βρισκόταν σε συνέλευση του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών στον Κολωνό, κάτι που θα αποδειχτεί περίτρανα στο δικαστήριο από αυτόπτες μάρτυρες, όσο και από τις κλήσεις του κινητού του τηλεφώνου. Επίσης γνωστοποίησε πως υπάρχουν και άλλες μηνύσεις κατά του Θ.Κούρκουλα από Χρυσαυγίτες (Παναγιώταρος, Σκορδέλη, κ.λ.π.), – κάποιες από τις οποίες έχουν μπει στο αρχείο και κάποιες όχι – για «συκοφαντική δυσφήμιση», καθώς αποκάλυπτε και συνεχίζει να αποκαλύπτει με συνεντεύξεις και μηνύσεις εναντίον τους το νεοναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής και στοιχειοθέτησε επιθέσεις της στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όπως εκείνη εναντίον του Αλ.Αλαβάνου το 2010.

Ο Γρηγόρης Καλομοίρης, από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, μετέφερε την απόφαση της ΑΔΕΔΥ που καταγγέλλει τη δίωξη ως συκοφαντική, και ζητά την αθώωση του μέλους της Κίνησης. Επεσήμανε την ενίσχυση της περίφημης «θεωρίας των 2 άκρων» από το γεγονός πως τέτοιες απροκάλυπτα αστήρικτες υποθέσεις δεν έχουν τεθεί ήδη στο αρχείο, με αποτέλεσμα αντιφασίστες να οδηγούνται στα δικαστήρια για να αποδείξουν τα αυτονόητα.

Η Μαρία Μπόλαρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στη σημαντική πολυετή αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση του Θ.Κούρκουλα και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», πάντα – όπως είπε – στην υπηρεσία της ενότητας μεταναστών και ντόπιων εργαζομένων, που είναι και ο βασικός λόγος της στοχοποίησής τους από φασιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους, καθώς «γειώνει» τον αντιρατσισμό, με τα πραγματικά προβλήματα της φτώχειας και της ανεργίας που βιώνει ο κόσμος. Επεσήμανε τα ερωτηματικά που γεννιούνται σε σχέση με την αμεροληψία της δικαιοσύνης, όταν τέτοιες υποθέσεις δεν οδηγούνται στο αρχείο ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε παρά ελάχιστες υποθέσεις εγκληματικών ενεργειών Χρυσαυγιτών που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και είτε έπεσαν στα μαλακά, είτε δεν έχουν δικαστεί ακόμα με τη μέθοδο των συνεχών αναβολών.

Η Ελένη Πορτάλιου, δημοτική σύμβουλος Αθηνών της Ανοιχτής Πόλης, επεσήμανε το παράλογο και προκλητικό γεγονός, αγωνιστές του κινήματος και της αριστεράς με ανοιχτή, καθαρή και δημόσια πολιτική παρουσία όπως ο Θ.Κούρκουλας, να επιχειρείται να συκοφαντηθούν για υποτιθέμενη σχέση τους με πρακτικές επιθέσεων ροπαλοφόρων νυχτερινές ώρες εναντίον ακροδεξιών. Πρόσθεσε πως το μαζικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια αντιστάθηκε σθεναρά στη φασιστική επιχείρηση «άλωσης» του κέντρου της πόλης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «άβατο» μόνο στον Άγιο Παντελεήμονα και όχι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Αθήνας. Τόνισε πως και στην περίπτωση του Αγίου Παντελεήμονα σήμερα είναι στο χέρι των πολιτών να αρθεί το «άβατο» των νεοναζί, που έχει ήδη αμφισβητηθεί με σειρά δημόσιων εκδηλώσεων στην ομώνυμη πλατεία.

Ο Δημήτρης Σαραφιανός, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μίλησε για τη βιομηχανία διώξεων της Χρυσής Αυγής, εναντίον ανθρώπων και οργανώσεων του κινήματος και της αριστεράς, με πρώτη την πρόσφατη πανηγυρική αθώωση των Σάββα Μιχαήλ και Παναγιώτη Μουτζούρη μετά από πολύ-μήνυση της Χρυσής Αυγής κατά του συνόλου του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος και της αριστεράς. Συνεχίζεται – όπως είπε – με τη δίκη του θ.Κούρκουλα και της «Εργατικής Αλληλεγγύης» και έπονται 3 διώξεις εναντίον του Π.Κωνσταντίνου. Εκτίμησε πως τόσο η διεύθυνση κρατικής ασφάλειας όσο και η εισαγγελία δεν είναι άμοιρες ευθυνών για το γεγονός πως τέτοιες κατασκευασμένες υποθέσεις οδηγούνται στο ακροατήριο αντί να καταλήγουν στο αρχείο. Εκτίμησε πως η κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστεί ακόμα και μετά τις πρώτες αθωωτικές αποφάσεις, καθώς ενισχύει τα «επιχειρήματα» της βολικής για το σύστημα και τους νεοναζί «θεωρίας των 2 άκρων».

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), σε γραπτή παρέμβασή του εξέφρασε την εκτίμησή του πως η ακροδεξιά στην Ελλάδα ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ένα στρατηγικό νομικό σχεδιασμό με στόχο να επιφέρει κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές και να δημιουργήσει νέα νομικά προηγούμενα. Ως τμήμα αυτού του σχεδιασμού ανέφερε την απόφαση 350/2013 του ΣτΕ με την οποία κηρύσσεται αντισυνταγματική η κτήση ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών, αλλά και δίκες φρονημάτων εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της ακροδεξιάς. Πρόσθεσε πως χρειάζεται επαγρύπνηση σε νομικό επίπεδο και σε επίπεδο αλληλεγγύης, ώστε να λαμβάνεται πειστικά και έγκαιρα το μήνυμα πως τυχόν διολίσθηση της δικαιοσύνης σε καταστάσεις δίωξης φρονημάτων θα έχει βαρύ κόστος στο αγαθό της δημόσιας ασφάλειας. Τέλος τόνισε την ανάγκη ενός συντονισμένου δικού μας στρατηγικού νομικού σχεδιασμού και δήλωσε την παρουσία και τη διαθεσιμότητα της ΕΕΔΑ σε αυτή την προοπτική.

Τελευταίος από το πάνελ μίλησε ο Θανάσης Κούρκουλας, από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» που έκφρασε την ικανοποίησή του για το εύρος της ανταπόκρισης στην καμπάνια αλληλεγγύης από ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό φάσμα ανθρώπων και συλλογικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που εκφράζεται με χιλιάδες υπογραφές ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, πανεπιστημιακούς, συνδικαλιστές, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων και οργανώσεων δικαιωμάτων. Έκανε αναφορά σε ορισμένες εμβληματικές διεθνείς προσωπικότητες που απαιτούν την αθώωσή του, όπως ο φιλόσοφος Ετιέν Μπαλιμπάρ, ο Πιερ Λοραίν επικεφαλής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), ο ακτιβιστής πανεπιστημιακός Ζιλμπέρ Ασκάρ, ο Γάλλος ευρωβουλευτής και διευθυντής της εφημερίδας Humanite Πατρίκ Λ’Υαρίκ, ο Gianni Vattimo, ιταλός φιλόσοφος και Ευρωβουλευτής, ο Franco Turigliato, ηγετική μορφή της Ιταλικής Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, ο John McDonnell, βουλευτής των εργατικών στη Βρετανία, ο Αλέν Μπιρ, πανεπιστημιακός στη Γαλλία, ο Alan Maass, εκδότης της εφημερίδας Socialist Worker του ISO στις ΗΠΑ, βουλευτές από την Ελβετία, αντιφασίστες ακτιβιστές από τη Βρετανία όπως ο David Landau.

Επίσης έκανε μια αναφορά στο ποιόν του μηνυτή του Αριστοτέλη Λάγιου, ο οποίος εμφανίζεται στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook να φωτογραφίζεται με μαχαίρια τεραστίων διαστάσεων, να έχει διαδικτυακούς φίλους βουλευτές και τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής και να προωθεί δημόσια τις ακροδεξιές απόψεις του με απειλές του τύπου «αν γουστάρουμε μπαίνουμε μέσα στη βουλή και τους γαμ***» κ.λ.π. (Βλέπε σχετικό συνημένο αρχείο).

Τέλος κάλεσε όλους και όλες στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Θ.Κούρκουλα, που θα γίνει στα δικαστήρια της Ευελπίδων την ημέρα της δίκης, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013, στις 9 π.μ. στο Δ Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Επίσης ανακοινώθηκε πως στο δικαστήριο της 16ης Δεκεμβρίου 2013, θα παραστεί παρατηρητής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στη συνέντευξη τύπου, στη συνέχεια, παραυρέθηκαν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και μίλησαν οι:

  • Δημήτρης Τσουκαλάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
  • Χρήστος Ρουμπάνης, από την Κίνηση Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας
  • Μάριος Λώλος, πρόεδρος Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας
  • Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος, ΚΕΕΡΦΑ
  • Ηλίας Χρονόπουλος, νεολαία ΣΥΝ
  • Γιονούς Μοχαμάντι, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
  • Τάκης Γιαννόπουλος, Anti-Nazi Zone &Αντιφασιστικός Συντονισμός
  • Ερκάν Σ., Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Τουρκίας – Ελλάδας
  • Ζούρι Αμπντερραχίμ, αντιπρόεδρος Μαροκινής Κοινότητας
  • Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας
  • Μοαβία Αχμέτ, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
  • Χρήστος Καπάταης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής
  • Ταχίρ Μ., πρόεδρος αφγανικής Κοινότητας
  • Μιχάλης Υδραίος, συντονιστής Νομαρχιακής Α Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά θέματα:
Στο στόχαστρο και η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ