Eκχώρησαν τον έλεγχο των τραπεζών σε ξένους… και μαζί την Κατσέλη

Σε πλήρη αφελληνισμό οδηγεί τις ελληνικές τράπεζες η κυβέρνηση Τσίπρα με εντολή των δανειστών και της ΕΕ, γεγονός που αναμένεται να κλιμακώσει την κερδοσκοπία σε βάρος των επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Σε αποκαλυπτικό τηλεγράφημά του το πρακτορείο Ρόιτερς αναφέρεται στο ενδεχόμενο άμεσης αποχώρησης της Λ. Κατσέλη από την Εθνική τράπεζα – επισημαίνοντας τη στήριξη που η ίδια είχε προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και στην εκπαραθύρωση συνδικαλιστών που συμμετείχαν στις διοικήσεις των τραπεζών.

Τον ρόλο που έπαιξε η ΕΕ για να περάσει ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών σε ξένους τεχνοκράτες αποκαλύπτει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ ο Ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής, σύμφωνα με τον οποίο η διαδικασία αυτή κινείται στα όρια της νομιμότητας, αφού αλλοιώνεται πλήρως η βούληση της πλειοψηφίας των μετόχων στην επιλογή Διοικήσεων των Τραπεζών και μειώνεται περαιτέρω η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να «εκφραστεί» στην εκλογή ΔΣ του ΤΧΣ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα νέα κριτήρια επιλογής τραπεζικών στελεχών, που επιβάλλουν, μεταξύ άλλων «τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα…. » φωτογραφίζουν υπαλλήλους διεθνών οικονομικών οίκων αξιολόγησης και ξένων τραπεζών».

Η λεγόμενη προσπάθεια «απο-πολιτικοποίησης» των τραπεζών εντάσσεται στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ με την οποία οι τράπεζες θωρακίζονται από κάθε δημοκρατικό έλεγχο στο όνομα της υποτιθέμενης «ανεξαρτησίας» τους.

Όπως εξηγούσε παλαιότερα ο καθηγητής οικονομικών του SOAS Κώστας Λαπαβίτσας ο αφελληνισμός των τραπεζών θα αυξήσει τις κερδοσκοπικού τύπου δραστηριότητες ξένων παραγόντων ενώ θα περιορίσει δραστικά τις όποιες επενδύσεις υπήρχαν σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προχωρήσει σε αυτό το βήμα που δεν τόλμησε να εφαρμόσει καμία άλλη κυβέρνηση στα χρόνια των μνημονίων.

Α.Χ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ