Που πραγματικά πάνε οι πρόσφυγες (όχι στην Ευρώπη)

Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου η κυρίαρχη αφήγηση έλεγε ότι οι άνθρωποι μεταναστεύουν στις δυτικές μητροπόλεις λόγω της λατρείας τους προς τον καπιταλισμό.

Καθώς η θεωρία κατέρρευσε, με την επικράτηση του καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής σε χώρες του λεγόμενου «υπαρκτού», το επιχείρημα τροποποιήθηκε. Τώρα (υπονοείται) ότι είναι η ανωτερότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού που έλκει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η παλαιότερη ιδεοληπτική προσέγγιση δηλαδή μετατρέπεται σταδιακά σε φυλετική, θυμίζοντας όλο και περισσότερο τις θεωρίες περί της ανωτερότητας της άριας φυλής, που αιματοκύλισαν την Ευρώπη.

Αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησαν στο Ιντερνετ δυο post που ανατρέπουν τις βασικές θέσεις αυτών των επικίνδυνων θεωριών: ότι δηλαδή οι πρόσφυγες έρχονται στην Ευρώπη γιατί αναζητούν μια καλύτερη ζωή και ότι σχεδόν όλοι καταλήγουν την Ευρώπη.

Το πρώτο στοιχείο (επάνω) είναι ένα γράφημα της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τις προσφυγικές ροές. Το δεύτερο είναι ένα video με τη σημερινή εικόνας της πόλης Χομς της Συρίας, τραβηγμένο με drone.

https://www.youtube.com/watch?v=mDdKnu0CshE

 

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ