Μανωλάδα μετανάστες

Πληρώνουν δυο φορές οι «σκλάβοι» της Μανωλάδας

Διπλή θυματοποίηση χαρακτηρίζει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το οποίο παρίσταται ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση του εργασιακού trafficking και των πυροβολισμών κατά των μεταναστών εργατών της Μανωλάδας, τη σύλληψη τεσσάρων εργατών γης και την κράτησή τους ενόψει απέλασης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΣΠ, οι εν λόγω αλλοδαποί υπήκοοι Μπανγκλαντές BIYAM MITU του ABDUL KADER (Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας), POLASH BEPARI του HATEM BARAM (Aστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας), SUDAN ROY του DOLURAH (Aστυνομική Διέυθυνση Καρδίτσας) και ΑNGUR MIAH (AT Παγκρατίου) δακτυλοσκοπήθηκαν και εξετάστηκαν, χωρίς να τεθεί θέμα σύλληψης τους, από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας.

Η κατάθεση τους δόθηκε στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η εισαγγελία πρωτοδικών Αμαλιάδας, κατόπιν ασκήσεως μηνυτήριας αναφοράς για συνολικό αριθμό 119 ατόμων, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, μαζί με τους 35 τραυματίες. Ο αριθμός των συγκεντρωμένων αλλοδαπών-εργαζομένων στη συγκεκριμένη φυτεία ενδεχομένως να ήταν και μεγαλύτερος και να προσεγγίζει τους 200, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της ΕΛΑΣ.

Παρά την εν λόγω παραδοχή εκ μέρους των αρχών, εντέλει χαρακτηρίστηκαν ως θύματα εργασιακού trafficking και χορηγήθηκε άδεια διαμονής για τις ανάγκες της ποινικής διαδικασίας μόνο στους τραυματίες της επίθεσης, ήτοι 35 συνολικά άτομα, των οποίων τα στοιχεία εξακριβώθηκαν λόγω της εισαγωγής τους σε νοσοκομείο. Για τους υπόλοιπους 119 δεν έγινε καμιά ενέργεια καταγραφής και διερεύνησης της υπόθεσής τους, παρά το γεγονός ότι πέρα από μάρτυρες αποτελούν και θύματα της επίθεσης. Κατά την άποψη του ΕΣΠ, θύματα εργασιακού trafficking είναι, στον ίδιο βαθμό με τους τραυματίες, άπαντες οι διαμαρτυρόμενοι εργάτες που είχαν συγκεντρωθεί για το ίδιο ζήτημα στο σημείο του περιστατικού. Το τυχαίο περιστατικό του τραυματισμού κάποιων εξ αυτών κατά την επίθεση που έλαβε χώρα αδιακρίτως έναντι όλων των συγκεντρωμένων δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο διαφοροποίησης της νομικής τους κατάστασης.

Για το λόγο αυτό το ΕΣΠ ζητά την άμεση πρόοδο της υπόθεσης της μηνυτήριας αναφοράς των 119 εργατών, αφού οι αρμόδιες αρχές, επιληφθούν δικονομικών θεμάτων απόδειξης.

Ως τότε, οι λοιποί διαμαρτυρόμενοι εργάτες γης-θύματα εργασιακού trafficking, όχι μόνο στερούνται της προστασίας που δικαιούνται, αλλά κινδυνεύουν με απέλαση, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την απόδοση της ποινικής δικαιοσύνης, για την οποία ήδη διεξάγεται έρευνα από τις αρμόδιες αρχές. Η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης είναι διαρκές ζητούμενο της ποινικής προδικασίας και δη στο συγκεκριμένο περιστατικό όπου έλαβαν χώρα σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχετικά θέματα:
Νέα Μανωλάδα: Προσεχώς Έλληνες
Η αξία ενός ανθρώπου στη Βοστόνη, τη Βαγδάτη και τη Μανωλάδα

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ