σαμαράς ερντογάν

Παρέμβαση ΟΗΕ για την παρακρατική απαγωγή στην Αθήνα

Με ανακοίνωσή του απαντά το ελληνικό γραφείο της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στην απαγωγή Τούρκου υπηκόου στην Αθήνα, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η ελληνική αστυνομία και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο υπονόμευσης του κράτους δικαίου και παραβίασης μιας σειράς διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Παρά την προσπάθεια του κ.Δένδια και των μεγάλων μέσων ενημέρωσης να υποβαθμίσουν τη δράση τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε ελληνικό έδαφος με την ανοχή ή την στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά, αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατάφεραν να κρατήσουν το θέμα στην επικαιρότητα.

Σε ανακοίνωσή της η κίνηση “απελάστε το ρατσισμό” ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “είτε ο κ. Δένδιας και οι επικεφαλης της ΕΛ.ΑΣ. καλύπτουν πλήρως τους παρακρατικούς μαφιόζικους μηχανισμούς του Υπουργείου τους, είτε αυτοί οι μηχανισμοί είναι πλέον τόσο αυτονομημένοι ώστε αδιαφορούν για το ξεμπρόστιασμα της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας τους”.

Ενδιαφέρον προκαλεί σχόλιο που παρουσιάστηκε στην εφημερίδα Καθημερινή και το οποίο επιρρίπτει ευθύνες για τη δράση του παρακράτους της κυβέρνησης Σαμαρά στην… ελληνική Αριστερά. Η εφημερίδα, που πρόσφατα καλούσε τους αναγνώστες της να ευχαριστήσουν τη Χρυσή Αυγή, γιατί έδειξε το βίαιο πρόσωπο της Αριστεράς, σημειώνει “πόσο κακό κάνει η «καταγγελιολαγνεία» του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλων αριστερών γκρουπούσκουλων, που ακόμη κι όταν προβαίνουν σε βάσιμες καταγγελίες για πραγματικές παραβιάσεις της έννομης τάξης, ακούγονται ως η κραυγή «λύκος στα πρόβατα».

Το κείμενο της ανακοίνωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες:

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2013 – Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του για τις καταγγελίες περί απαγωγής και αναγκαστικής επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία ενός Τούρκου υπηκόου.

Σύμφωνα με σχετικές μαρτυρίες, το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαΐου 2013, ο εν λόγω Τούρκος υπήκοος εξαναγκάστηκε με τη χρήση βίας να επιβιβαστεί σε όχημα στο κέντρο της Αθήνας. Παρά τις προσπάθειες οργανώσεων και φορέων για τον εντοπισμό του και διαβήματα στις αρμόδιες αρχές (συμπεριλαμβανομένου σχετικού ερωτήματος της Υ.Α.), η τύχη του αγνοείτο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, 1 Ιουνίου 2013, όταν οι οργανώσεις και φορείς στην Ελλάδα ενημερώθηκαν από οικείους του ότι βρισκόταν κρατούμενος από την τουρκική αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη.

Η ανησυχία της Υ.Α. επιτείνεται από σχετικές καταγγελίες ότι ο Τούρκος υπήκοος είχε επανειλημμένα επιχειρήσει να καταθέσει αίτημα ασύλου, ακόμη και με τη στήριξη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», χωρίς το αίτημά του να καταγραφεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη).

Η Υ.Α. καλεί τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν ενδελεχώς τις περιστάσεις της καταγγελλόμενης απαγωγής. Επίσης, η Υ.Α. ζητά τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της περιορισμένης, μέχρι στιγμής, πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των καταγγελιών, η απαγωγή θα αποτελούσε σοβαρή υπονόμευση του κράτους δικαίου, ενώ η αναγκαστική επιστροφή ενός αιτούντος άσυλο στη χώρα καταγωγής του υπάρχει κίνδυνος να παραβιάζει μια σειρά διεθνών υποχρεώσεων με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η αρχή της μη επαναπροώθησης, όπως κατοχυρώνεται στη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, η οποία απαγορεύει στα κράτη υποδοχής την επιστροφή ενός αιτούντος άσυλο στη χώρα καταγωγής του, όσο εκκρεμεί απόφαση επί του αιτήματός του.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ