Παιχνίδια τραπεζικού πανικού από την Eurobank;

Λίγα 24ωρα μετά τις καταγγελίες πολιτών ότι εργαζόμενοι της Eurobank στήριζαν ανοιχτά τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, ο πρόεδρος της τράπεζας, Νικόλας Καραμούζης, παίζει και πάλι με το ενδεχόμενο πρόκλησης τραπεζικού πανικού.

Όπως αναφέρει ο συντάκτης του BBC ο πρόεδρος της Eurobank δηλώνει ότι «υπάρχει «υπαρκτός κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να μην ανοίξουν αύριο και να σταματήσουν να δίνουν χρήματα για ημέρες».

Παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος της Eurobank υποστήριξε ότι οι εξελίξεις εξαρτώνται πλέον από τη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εάν θα καταφέρει να πείσει τα μέλη της ευρωζώνης ότι λαμβάνει «αξιόπιστα μέτρα».

Σχετικές αναφορές, τις οποίες κάνουν τα τελευταία 24ωρα στελέχη της ΝΔ και πρώην αξιωματούχοι το ΔΝΤ, όπως η Μιράντα Ξαφά, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Το ερώτημα είναι γιατί ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζίτες της χώρας να ενισχύει μια φημολογία η οποία στρέφεται εναντίον της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της χώρας του.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκθεσή της η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, επικαλούμενη στοιχεία του LuxLeaks που αποσιωπήθηκαν από τα ελληνικά ΜΜΕ, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η Eurobank επωφελήθηκε από τις  συμφωνίες με το Λουξεμβούργο σχετικά με τη μεταφορά κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι καταγγελίες για προσπάθεια πρόκλησης τεχνητής οικονομικής κρίσης από ελληνικές τράπεζες είχαν καταγραφεί στα τέλη Ιανουαρίου

Ανανέωση: Απαντώντας στο θόρυβο που προκλήθηκε ο Ν.Καραμούζης έκανε την ακόλουθη δήλωση η οποία κυκλοφόρησε με ανακοίνωση της Eurobank: «Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank Νίκος Καραμούζης, στη σημερινή συνέντευξή του στο BBC, ουδόλως αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο να μην ανοίξουν αύριο οι ελληνικές τράπεζες» αναφέρει και ανακοίνωσή της η Eurobank και προσθέτει: «οι σχετικές αναφορές παρερμηνεύουν το περιεχόμενο της συνέντευξης που ήταν σαφές, όπως καθένας μπορεί να διαπιστώσει βλέποντας το σχετικό βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του BBC»

Συγκεκριμένα το BBC ανέφερε:
But he warned there was a genuine risk of Greek banks being forced to close their doors tomorrow and cease dispensing cash for days, if the Greek government led by Alexis Tsipras fails today to convince eurozone finance ministers and government heads that it is taking credible steps to balance its books.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ