πρυτανεία απθ

Φοιτητές καταλαμβάνουν την πρυτανεία για τους απολυμένους εργολαβικούς!

Ο Σύλλογος φοιτητών Φιλολογίας όπου μαζί με το ΣΦ Νομικής κατέλαβαν την πρυτανεία του ΑΠΘ, εξέδωσε το κάτωθι Δελτίο Τύπου:

Την 1 Φεβρουαρίου 2016 έληξε η σύμβαση 14 εργολαβικών υπαλλήλων στο ΑΠΘ. Το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την εργολαβική εταιρία αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των εργολαβικών υπαλλήλων, πετώντας τους στο δρόμο. Η ευκολία με την οποία τους απέλυσαν έγκειται στο ίδιο το καθεστώς των εργολαβικών εταιρειών που επιβάλουν εξοντωτικές και εκμεταλλευτικές σχέσεις εργασίας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από τη δημόσια χρηματοδότηση αναλαμβάνοντας πληθώρα υπηρεσιών του πανεπιστημίου (σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη, διοικητικές υπηρεσίες). Το καθεστώς επισφάλειας και κακοπληρωμένης εργασίας με συμβάσεις που κανείς δεν ξέρει αν θα ανανεωθούν, τα ωράρια-λάστιχο, οι μισθοί εξαθλίωσης των 400 και 300 ευρώ και η υπόσκαψη της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης από την πλευρά των εργαζομένων ολοκληρώνουν το παζλ της εργασιακής τρομοκρατίας. Με το πρόσχημα της υποχρηματοδότησης η πρυτανεία συνυπογράφει επανειλημμένα την υποστελεχωση του πανεπιστημίου εφαρμόζοντας απερέγκλιτα την μνημονιακή πολιτικη μέσα στα πανεπιστήμια.

Πέρα από το γεγονός ότι συναινεί στο κούρεμα των αποθεματικών του πανεπιστημίου, συνυπογράφει χωρίς δεύτερη σκέψη τις απολύσεις εργαζομένων, πιστή στο δόγμα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Είναι η ίδια αυταρχική πρυτανεία του Μήτκα και του Λαόπουλου, που ξεπουλά το δικαίωμά μας στη δωρεάν και δημόσια σίτιση και στέγαση, που αποκλείει τους φοιτητικούς συλλόγους από τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου. Πολυ περισσότερο είναι αυτή που συμμετέχει στον επίπλαστο Εθνικό Διάλογο που έχει στήσει το Υπουργείο Παιδείας, για την συγκρότηση ενός νέου νομοσχεδίου για την εκπαίδευση το οποίο αποτελεί συνέχεια του νόμου Διαμαντοπούλου. Ο πρωταγωνιστικος ρόλος που παίζει η πρυτανεία σε αυτή την διαδικασία την καθιστά υπεύθυνη για τις αναδιαρθρώσεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα στο πανεπιστήμιο, στις οποίες συγκαταλέγονται τα δίδακτρα, το σπάσιμο του ενιαίου κύκλου σπουδών, η αφαίρεση επαγγελματικων δικαιωμάτων από τα πτυχία, οι συγχωνεύσεις τμημάτων.

Το υπό συγκρότηση νομοσχέδιο Φίλη έρχεται να κλειδώσει όλες εκείνες τις αναδιαρθρώσεις του τρίτου και πιο καταστροφικού μνημονίου που βάζουν στον πυρήνα της επίθεσης τη νεολαία. Η επίθεση εντείνεται και βαθαίνει και με το νέο ασφαλιστικό-έκτρωμα που παγιώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, συρρικνώνει το λαϊκό εισόδημα, ναρκοθετεί την εργασιακή προοπτική και εξοβελίζει μια ολόκληρη γενιά στην ανεργία, την μετανάστευση, την κακοπληρωμένη και μαύρη εργασία. Όσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζει ταφόπλακα στα κεκτημενα του νεολαιίστικου και του λαϊκού κινήματος, εντείνει την επίθεση με τους σκληρους μνημονιακούς νόμους και τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, εμείς δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε κανέναν εκβιασμό, ούτε θα ζητιανέψουμε για ψίχουλα.

Η νεολαία, βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων,
Δεν συνυπογράφει τη λευκή επιταγή που της πλασάρουν για το μέλλον της, δεν υποχωρεί, δεν συμβιβάζεται.
-ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
-ΕΞΩ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ- ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
-ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΥΤΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΕΣ- ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
-ΣΠΑΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ενάντια στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 27/2 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου.

απθ
Φωτογραφία από την κατάληψη Πρυτανείας ΑΠΘ
inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ