Φωτογραφία lesvosnews.net

Ο Θάνατος το στρωσε στη Λέσβο. Γέμισε το νεκροταφείο

Το τμήμα του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα, στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου θάβονταν Χριστιανοί και κύρια μουσουλμάνοι πρόσφυγες που χάθηκαν σε ναυάγια στη διαδρομή από την απέναντι ακτή στη Λέσβο, γέμισε οριστικά από την Πεμπτη, αναφέρει το lesvosnews.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ «ο συγκεκριμένος γεμάτος χώρος στο κοιμητήριο των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης υπήρξε ανέκαθεν χώρος ταφής ανθρώπων… «μικρής αξίας»! Μέχρι και σήμερα εδώ θάβουν όσους από την Εκκλησία χαρακτηρίζονται «αιρετικοί», οι «μάρτυρες του Ιεχωβά», ή πάμφτωχοι μοναχικοί τρόφιμοι του Γηροκομείου… Εδώ, πάνε 69 χρόνια, το 1936, με μια κουβέρτα μετέφεραν και παράχωσαν τον μεγάλο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ».

Όπως είχε αποκαλύψει παλαιότερα το πρακτορείο Reuters παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρχών αρκετοί από τους χώρους ταφής θυμίζουν περισσότερο ομαδικούς τάφους όπου μπορεί να στοιβάζονται ακόμη και τριάντα άτομα μαζί.

Αρκετοί από τους τάφους έχουν μια μικρή μαρμάρινη πλάκα με το μικρό όνομα και την ημέρα ταφής «Saad 4-9-2015» ενώ στα περισσότερα δεν υπάρχει όνομα ή πλακέτα.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα νεκροτομεία καθώς δεν υπάρχει χώρος για φύλαξη των νεκρών.

* “Ο θάνατος το στρώνει”, συλλογή του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ