ουκρανία

Ουκρανία: Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές

To info-war.gr συγκεντρώνει σε συνεχή ροή τις καλύτερες, κατά τη γνώμη μας, αναλύσεις για την κατανόηση των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Από τον Μοσάντεκ στον Γιανουκόβιτς. Είναι η περίπτωση της Ουκρανίας ένα ακόμη αμερικανικό πραξικόπημα; Ο Ρόμπερτ Πάρι δεν φαίνεται να έχει και πολλές αμφιβολίες. Δείτε το video ή διαβάστε την απομαγνητοφώνηση εδώ.

– Μαθήματα προπαγάνδας από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για την κρίση στην Ουκρανία. Σταχυολογούν οι Joseph Kishore και David North 

– H Κριμέα ήταν δεδομένη το θέμα είναι πως θα αντιδράσει ο Πούτιν στην αμερικανόφιλη κυβέρνηση του Κιέβου, γράφει ο Γ.Δελαστίκ

– Η Μόσχα αφήνει να εννοηθεί ότι εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το δολάριο στα συναλλαγματικά της αποθέματα και να προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών για χρέη προς αμερικανικές τράπεζες. Ο τελευταίος πάντως που σκέφτηκε να εγκαταλείψει το δολάριο απαγχονίστηκε και η χώρα του ισοπεδώθηκε από το Πεντάγωνο. Τον έλεγαν Σαντάμ Χουσεϊν.

– Το Counter Punch χρησιμοποιεί ένα απόσπασμα από το 1984 του Όργουελ για να αναλύσει τις θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ουκρανία – μόλις έντεκα χρόνια μετά την εισβολή στο Ιράκ:

  • Τζον Κέρι: «Στον 21ο αιώνα δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι όπως στον 19ο εισβάλλοντας σε μια άλλη χώρα με προκατασκευασμένα προσχήματα».
  • Τζορτζ Όργουελ (1984): «Να γνωρίζεις και να μην γνωρίζεις, να έχεις απόλυτη συνείδηση της αλήθειας ενώ λες προσεκτικά κατασκευασμένα ψέματα. Να έχεις ταυτόχρονα δυο απόψεις που αλληλοαναιρούνται, να γνωρίζεις ότι αντιφάσκουν και να πιστεύεις και στις δυο. Να χρησιμοποιείς τη λογική εναντίον της λογικής. Να αποκηρύσσεις την ηθική ενώ την επικαλείσαι. Να πιστεύεις ότι η δημοκρατία ήταν ανέφικτη αλλά ότι το Κόμμα ήταν ο προστάτης της δημοκρατίας. Να ξεχνάς όσα πρέπει να ξεχάσεις αλλά να τα ανακαλείς στη μνήμη σου όταν τα χρειάζεσαι. Και μετά να τα ξεχνάς πάλι και κυρίως να εφαρμόζεις αυτή τη διαδικασία στη διαδικασία…

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του Counter Punch για την Ουκρανία.

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Πως να κλιμακώσετε την ένταση με το Κρεμλίνο σε τρία απλά βήματα:
1) Το ουκρανικό (και όχι το ρωσικό) πρακτορείο Interfax μεταδίδει ότι η Μόσχα έστειλε τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με το οποίο τις κάλεσε να παραδοθούν ως τις 05:00 την Τρίτη και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζαν επίθεση.
2) H Ρωσία διαψεύσει επισήμως την πληροφορία, όπως είχαν κάνει νωρίτερα και ανταποκριτές του Guardian και άλλων μέσων ενημέρωσης.
3) Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσποιούμενο ότι δεν έχει ακούσει τη διάψευση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι απειλές εναντίον του ουκρανικού ναυτικού συνιστούν κλιμάκωση της έντασης.

Διχοτόμηση ή “Βοσνιοποίηση”,το μέλλον της Ουκρανίας. Ανάλυση του Π.Παπακωνσταντίνου στο Ρ/Σ Στο Κόκκινο.

– Η ρωσική υπηρεσία ελέγχου του διαδικτύου απαγόρευσε την πρόσβαση σε σελίδες που στήριζαν τις διαδηλώσεις στο Κίεβο. Η ρωσική αστυνομία επίσης διέλυσε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Μόσχα. Δεν ξέρεις ποιον αυταρχισμόνα διαλέξεις.

– Δέκα πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε για την κρίση στην Ουκρανία από το Stop the War Coalition

-Κατζητούμενος ο Γιανουκόβιτς, Από τη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας

– Με άρθρο του στο Foreign Policy o ναύαρχος ε.α Τζέιμς Σταυρίδης καλεί το ΝΑΤΟ να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα εναντίον της Ρωσίας συγκαλώντας έκτακτη σύσκεψη των μελών του. Να του θυμίσει κάποιος ότι η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στο Κίεβο απέρριψε την πρόσδεση της χώρας στη συμμαχία ενώ τουλάχιστον το 60% των πολιτών αρνείται την ένταξη σε σειρά δημοσκοπήσεων

Κυριακή. 2 Μαρτίου

22:22 Τι δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ενδιαφέρουσα ανάλυση του Jonathan Steele στον Guardian 

21:29 Η κυβέρνηση του Κιέβου «χαρίζει» την Ανατολική Ουκρανία σε ολιγάρχες για να αντισταθμίσει τη ρωσική διείσδυση. Ενδιαφέρον ρεπορτάζ από τους NYT   

20:56 Ο Βενιζέλος υπόσχεται να προσφέρει στην Ουκρανία οικονομική τεχνογνωσία για την έξοδο από την κρίση. Πίσω από τη γελοιότητα όμως κρύβεται και το ΔΝΤ. Διαβάστε την ανάλυση του Μωυσή Λίτση: Ουκρανία: Το ΔΝΤ κτυπά δύο φορές

Σάββατο 1 Μαρτίου

21:00 O Βενιζέλος θα μεταβεί στην Ουκρανία την Κυριακή όπου θα συναντηθεί και με μέλη της ελληνικής κοινότητας στην πόλη Μαριούπολη. Έχει ενδιαφέρον τι θα τους πει για την στήριξη που παρέχει όλο αυτό το διάστημα η ΕΕ σε νεοφασιστικές οργανώσεις, που απειλούν να τους εξαφανίσουν από τον χάρτη.

20:00 Ενδιαφέρον γράφημα για την ισορροπία δυνάμεων Ρωσίας – Ουκρανίας το οποίο όμως φαίνεται να αγνοεί μερικούς παράγοντες της κρίσης: Καταρχήν ότι η Ουκρανία είναι μια διχασμένη χώρα και κατά δεύτερον ότι η αντιπαράθεση δεν αφορά απλώς δυο χώρες αλλά ένα πλέγμα συμφερόντων μεταξύ τοπικών ολιγαρχών και ξένων δυνάμεων.

 

19:50 Ο φασιστικός Δεξιός Τομέας καλεί τα μέλη του να οπλιστούν και να συνεργαστούν με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Παράλληλα απευθύνει έκκληση σε ένοπλες ομάδες στο εσωτερικό της Ρωσίας να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους. Πηγή: Ukrainian Pravda (Via Guardian) Διαβάστε την ανάλυση του Π. Παπακωνσταντίνου για τις φασιστικές ομάδες στην Ουκρανία.

18:40 Γενική επιστράτευση του ουκρανικού στρατού ζητά ο Κλίτσκο – ο άνθρωπος της Μέρκελ στο Κίεβο. Δείτε πια γερμανικά ιδρύματα ενίσχυσαν την άνοδο του  στο προσκήνιο. (Presseurope)

18:25 Ανέλπιστα θετικές οι εξελίξεις στην Ουκρανία, λέει ο Τζορτζ Σόρος. Περίπου δηλαδή ότι και ο Κουβέλης. (Project Syndicate)

17:30 Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ της Δευτέρα.

17:25 Το παρασκήνιο της ανατροπής Γιανουκόβιτς, οι κινήσεις των ολιγαρχών, του Βερολίνου και της Μόσχας. Ανάλυση του Γ.Δελαστίκ

17:00 Πράσινο φως από το ρωσικό κοινοβούλιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Το θράσος Ομπάμα Κέρι να δίνουν μαθήματα περί σεβασμού εδαφικής ακεραιότητας στη Ρωσία. (WSWS)

16:30 ΟΜπάμα προς Πούτιν: «Θα υπάρξουν επιπτώσεις από ενδεχόμενη εισβολή στην Κριμέα». H ιστορία της Κριμαίας. Δυο αιώνες αντιπαράθεσης με τη Μόσχα (INFOWAR)

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ