Οι πολίτες είπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει πιο σκληρή στάση

Του Ταρίκ Αλί

Πηγή: Iskra.gr

 

«Είναι μια ιστορική στιγμή θριάμβου για την Ελλάδα, τους ανθρώπους της και τη δημοκρατική λογοδοσία. Η αηδιαστική εκστρατεία που διεξήχθη από την Ε.Ε και την ΕΚΤ απέτυχε εντυπωσιακά. Οι ασπόνδυλοι Έλληνες πολιτικοί που ψήφισαν «ναι» παρεξήγησαν τις διαθέσεις των ψηφοφόρων. Οι ηγέτες της Ε.Ε που διεξάγουν έναν οικονομικό πόλεμο ενάντια στην Ελλάδα πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη. Εάν αυτό που βλέπουν είναι άσχημο, δεν πρέπει να κατηγορούν τον καθρέφτη.

Ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νίκη. Πώς πρέπει να ερμηνευτεί; Ως ένα χαστούκι στο πρόσωπο της Ε.Ε. και της τρόικας. Ένα σήμα ότι οι πολίτες βρίσκονται πιο μπροστά από τους πολιτικούς και είναι διατεθειμένοι να πάνε ακόμα πιο μακριά. Είδαν την κυβέρνησή τους να παρακαλά για μια συμφωνία. Είδαν τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείπει το πρόγραμμά του και η απάντησή τους είναι: “Μην προχωρήσετε άλλο. Κρατήστε πιο σκληρή στάση. Μη συνθηκολογείτε. Πολεμήστε. Είμαστε μαζί σας”.

Τη στιγμή που ο Τσίπρας αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, το μαζικό κίνημα αναζωογονήθηκε. Το ερώτημα που προκύπτει άμεσα είναι: Εάν δεν υπάρξει καμία σοβαρή συμφωνία ή καμία σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους, είναι έτοιμη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε χρεοκοπία; Εάν η στάση της Ε.Ε. παραμείνει ίδια, είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να εφαρμόσει ένα σχέδιο Β; Το ελπίζω. Οι Έλληνες διαπραγματευτές ξέρουν τώρα ότι ο λαός θα τους υποστηρίξει περαιτέρω, εάν του πουν την αλήθεια.

Αυτό είναι που έκανε ο Τσίπρας στην ιστορική μαζική διαδήλωση του Συντάγματος την περασμένη εβδομάδα και τώρα έχουμε την απάντηση [του κόσμου]. Ο ελληνικός λαός έχει επαναβεβαιώσει την κυριαρχία του. Τώρα πρέπει και η κυβέρνησή του να κάνει το ίδιο».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Ακόμα, ο Ταρίκ Αλί σχολίασε στη σελίδα του στο Facebook και την παραίτηση Βαρουφάκη: «Να λοιπόν – έγραψε – που το πρώτο πράγμα που συμβαίνει μετά τη νίκη στο δημοψήφισμα είναι ότι η ΕΕ καθορίζει ποιοι θα αποτελούν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Καθόλου καλή αρχή».

Σε επομένη ανάρτηση του ο Ταρίκ Αλί εξηγεί την επιμονή των δανειστών κατά του Βαρουφάκη: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έφερε στην επιφάνεια τις διαφορές εντός της Τρόικας, με το ΔΝΤ να είναι υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, τους Γερμανούς να είναι αντίθετοι, και του Γάλλους να παλαντζάρουν. Η περίοδος στην όποια μπαίνουμε είναι κρίσιμη. Οι προηγούμενες κόκκινες γραμμές έχουν γίνει αόρατες. Μια ουσιαστική μείωση του χρέους θα ήταν σημαντική νίκη. Κάτι που είναι οικονομικά εφικτό, αλλά πολιτικά αδύνατον να γίνει αποδεκτό από την ελίτ της ΕΕ. Αυτή την αντίφαση ο Βαρουφάκης ήξερε να την εκμεταλλεύεται πολύ καλά, και αυτός είναι ο λόγος που οι αντίπαλοι τον μισούσαν τόσο.»

Ο Ταρίκ Αλί παραπέμπει και στο άρθρο του Paul Mason στο Channel 4: «Οι δανειστές σιχαίνονταν τον Βαρουφάκη γιατί τους έμοιαζε. Μιλούσε τη γλώσσα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, και χρησιμοποιούσε τη δική τους λογική, στρέφοντάς τη εναντίον τους. Είχε πετύχει να τους πείσει ότι η Ελλάδα σοβαρολογούσε».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ