Ξέρουν που βάζουν την υπογραφή τους οι προσωπικότητες;

Σαν σύγκρουση του «πολιτισμού» με την κυβέρνηση και συγκεκριμένα με τον αναπληρωτή υπουργό Ν.Ξυδάκη, παρουσιάζεται από αρκετά μέσα ενημέρωσης η επιστολή διαμαρτυρίας που συνυπογράφουν αρκετές προσωπικότητες με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο Εθνικό Θέατρο και την αποπομπή του καλλιτεχνικού διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη.

Η επιστολή έχει ως εξής:
«Διαμαρτυρόμεθα εκφράζοντας την αντίθεσή μας στη δίωξη που επιχειρείται ενάντια στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη από τον αναπληρωτή υπουργό πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη. Το θεωρούμε σύμπτωμα νοσηρών κομματικών φαινομένων, από εκείνα που διακόπτουν αυθαίρετα τη συνέχεια του κράτους και μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω σε μια παθογένεια που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί την χώρα. Αφήστε τον πολιτισμό και την δημοκρατία να λειτουργήσουν ελεύθερα.

Οι υπογράφοντες φαίνεται να αναπαράγουν, με ελαφρώς καλύτερη διατύπωση, τις θέσεις της Σοφίας Βούλτεψη η οποία μεταξύ άλλων έκανε λόγο για πολιτική δίωξη.

Αυτό που οι περισσότεροι ξεχνούν είναι ότι το ΦΕΚ, με το οποίο αποφασίστηκε η απομάκρυνση Χατζάκη, περιλαμβάνει βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ των οποίων αναφέρεται ότι:

– Παρέλειψε από την έναρξη της θητείας του την ανάρτηση συμβάσεων στη Διαύγεια
– Συνήψε κατά το έτος 2014 τρεις συμβάσεις έργου κατά παράβαση της ρητής διάταξης του άρθρου 3 παρ. 16 εδ. β’ του Ν. 2273/1994, η οποία προβλέπει ως μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό συμβάσεων μεταξύ του καλλιτεχνικού διευθυντή και του Εθνικού Θεάτρου τις δύο συμβάσεις ετησίως.
– Καθυστέρησε, χωρίς σπουδαίο λόγο, να υποβάλει αιτηθέντα στοιχεία στην εποπτεύουσα Αρχή

Κάθε μια από τις κατηγορίες είναι, κατά τη γνώμη μας, επαρκης για την απομάκρυνσή του. Ο ίδιος όμως αρνείται τις κατηγορίες και έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Το ερώτημα, είναι εάν οι υπογράφοντες την επιστολή διαμαρτυρίας γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι οι καταγγελίες του υπουργείου είναι ψευδείς. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση απλώς συνηγορούν σε ύποπτες δοσοληψίες σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων. Και το κάνουν ανοιχτά, με την υπογραφή τους.

Δεν έχουμε απάντηση οπότε είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε την παρουσίαση περισσότερων στοιχείων και την τελική έκβαση της αντιπαράθεσης που παίρνει και δικαστικό χαρακτήρα.

Έχουμε μόνο μια ένδειξη. Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η απομάκρυνση του Χατζάκη οι εργαζόμενοι του Εθνικού ανέστειλαν προγραμματισμένη στάση εργασίας με την οποία – μεταξύ άλλων – ζητούσαν να υπάρχει ενημέρωση γύρω από τα οικονομικά του οργανισμού και να περιοριστούν οι σπατάλες και οι αργομισθίες».

 

Αυτό που κανένας δεν μπήκε στον κόπο να κάνει από τις “προσωπικότητες” ήταν να ρωτήσει και τους εργαζόμενους, που είχαν τοποθετηθεί με επιστολή τους προς τον Χατζάκη – την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Α.Χ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ