διεθνής αμνηστία

Μαρτυρίες για απελάσεις προσφύγων, από την Τουρκία στη Συρία

Δελτίο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας

Παιδιά οικογένειας Συρίων εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Συρία
Μια διευρυμένη οικογένεια 24 ατόμων ζούσε μαζί σε ένα διαμέρισμα στην Antakya, στην επαρχία Hatay δήλωσε στην Διεθνή Αμνηστία πως πέντε μέλη της οικογένειάς τους εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Συρία κάπου στις 20 Φεβρουαρίου του 2016.

Ο 30χρονος M.Z. που βρίσκεται στην Τουρκία από τις αρχές του 2015 μπόρεσε να καταγραφεί. Ο 20χρονος αδερφός του M.A., ο 11χρονος ανιψιός του και οι δύο ανιψιές του 10 και 9 ετών, είχαν φτάσει στην Τουρκία περίπου δύο μήνες νωρίτερα και δεν μπόρεσαν να καταγραφούν καθώς τους είχαν πει πως ήταν αδύνατο και πως όσοι προσπάθησαν να καταγραφούν διακινδύνευαν να σταλούν πίσω στην Συρία.

Τα δύο αδέλφια, ο Μ.Ζ και ο Μ.Α., πήγαιναν τα μικρότερα ανίψια τους στο πάρκο για να παίξουν όταν τους σταμάτησε η αστυνομία απαιτώντας να δει τα έγγραφά ταυτοποίησής τους. Η αστυνομία στη συνέχεια οδήγησε και τους πέντε Σύριους πρόσφυγες στο κοντινό αστυνομικό τμήμα.
Ο Ζ.Ζ. ένας τρίτος αδερφός των δύο αδερφών που έμενε μαζί τους στην Antakya δήλωσε στην Διεθνή Αμνηστία ότι αφού έμαθε για την κράτησή τους, προσκόμισε τα χαρτιά καταγραφής του M.Z. στο αστυνομικό τμήμα , αλλά η αστυνομία αρνήθηκε να απελευθερώσει οποιονδήποτε από την οικογένεια.

Ο Μ.Ζ. είπε στην Διεθνή Αμνηστία τηλεφωνικώς από την Συρία , ότι αφού κρατήθηκαν για μερικές ώρες, όλοι οι πρόσφυγες τοποθετήθηκαν σε ένα λεωφορείο και οδηγήθηκαν στο συνοριακό πέρασμα Cilvegözü / Bab al-Hawa της επαρχίας Hatay.

Και δεν ήταν μόνοι τους. Ο Μ.Ζ. δήλωσε πως συνολικά ήταν επτά λεωφορεία με περίπου 30 άτομα στο κάθε λεωφορείο -κυρίως οικογένειες- αποτελώντας μια ομάδα έως και 210 Σύριων προσφύγων. Δύο αστυνομικά αυτοκίνητα συνόδευαν τα λεωφορεία και ο Μ.Ζ. είπε στην Διεθνή Αμνηστία πως στο δικό του λεωφορείο ήταν ένας Τούρκος στρατιώτης οπλισμένος με τουφέκι.

Ο αδερφός του Μ.Ζ. επιβιβάστηκε σε ένα λεωφορείο μέχρι την περιοχή Bab al-Hawa, αλλά ανέφερε ότι δεν του επιτρεπόταν να μιλήσει στους συγγενείς του. Όταν έφτασαν στα σύνορα, περίπου στις 3 το ξημέρωμα, τους παρέδωσαν στην ένοπλη ομάδα Ahrar al Sham. Στη Συριακή πλευρά, ο Μ.Ζ. είπε σε ένα στρατιώτη ότι δεν είχε λεφτά για να φροντίσει τα τρία παιδιά. Έπειτα, ο στρατιώτης τους οδήγησε στον προσφυγικό καταυλισμό Atma, στην επαρχία Idlib της Συρίας.

Ο Μ.Ζ. δεν γνωρίζει τι συνέβη στους υπόλοιπους επιβαίνοντες στο λεωφορείο. Περιγράφει τις συνθήκες στον καταυλισμό ως φρικτές, χωρίς τρεχούμενο νερό ή εγκαταστάσεις υγιεινής και με απολύτως ανεπαρκείς προμήθειες τροφίμων.
Ο Μ.Ζ. αναφέρει ότι τα παιδιά ανέπτυξαν δερματικές παθήσεις, ενώ από τότε που βρίσκονται στον καταυλισμό Atma ο ανιψιός του του παρουσίασε προβλήματα στην όραση.

Οι πέντε Σύριοι μπορούν ακόμα να επικοινωνήσουν με την οικογένειά τους στην Antakya μέσω τηλεφώνου. Η μητέρα των παιδιών, είπε στη Διεθνή Αμνηστία, «Κλαίνε όλη την ώρα όταν μιλάμε, δεν μπορώ καν να καταλάβω τι λένε.»
Ομάδες βοηθείας δήλωσαν ότι τον Δεκέμβριο του 2015 σχεδόν 58.000 άνθρωποι διέμεναν στον προσφυγικό καταυλισμό Atma. O M.Z. είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι έχει προσπαθήσει να επιστρέψει στην Τουρκία αρκετές φορές μέσα στον τελευταίο μήνα.

Η οικογένεια του Μ.Ζ. στην Antakya δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι διακινητές χρεώνουν περίπου 1,000$ US ανά άτομο για να το περάσουν προς την Τουρκία, αλλά ο Μ.Ζ λέει ότι έχει μόνο 500 συριακές λίρες (λίγο περισσότερα από 2$ US).

Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, δεν είναι καταγεγραμμένα και παραμένουν στο διαμέρισμά τους στην Antakya υπό το φόβο ότι και αυτοί θα μπορούσαν να επιστραφούν στη Συρία. Βασίζονται στα μέλη της οικογένειας που έχουν καταγραφεί για να φέρουν προμήθειες στο σπίτι.

Έγκυος γυναίκα επέστρεψε ακουσίως στη Συρία

Τα δύο αδέρφια δήλωσαν ότι γύρω στις 3 Μαρτίου 2016 ταξίδευαν σε δύο αυτοκίνητα με τον αδελφό τους και τη σύζυγό του, έχοντας διασχίσει την ίδια μέρα τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας κοντά στο Yayladağı στην επαρχία Hatay. Περίπου 3χλμ στο τουρκικό έδαφος, Τούρκοι συνοριοφύλακες σταμάτησαν το αμάξι με το οποίο ο αδερφός τους Κ.Α και η σύζυγός B.Q. ταξίδευαν. Ο Κ.Α. τηλεφώνησε στα δύο αδέρφια του στο άλλο αμάξι για να τους πει τι είχε συμβεί.
Οι δύο άντρες εξήγησαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο αδερφός τους και η κουνιάδα τους στάλθηκαν πίσω στη Συρία με ένα φορτηγό από το συνοριακό πέρασμα Cilvegözü / Bab al-Hawa στην επαρχία Hatay, μαζί με άλλα εφτά φορτηγά που μετέφεραν πρόσφυγες από τη Συρία. Κάθε φορτηγό φέρεται να μετέφερε περίπου 14 άτομα, το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 112 Σύριους πρόσφυγες. Ο αδερφός και η εννέα μηνών πλέον σύζυγός του ζουν τώρα στον καταυλισμό Atma απέναντι από τα Τουρκικά σύνορα.

Γυναίκα που χρειάστηκε επείγουσα χειρουργική επέμβαση για να σωθεί η ζωή της
Ένας Σύριος άντρας είπε ότι στη μητέρα του δεν είχε επιτραπεί να καταγραφεί στο Gaziantep, παρά το γεγονός ότι χρειαζόταν επειγόντως χειρουργική επέμβαση, κρίσιμη για τη ζωή της, στην οποία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση μόνο εφόσον ήταν καταγεγραμμένη.

Ένας γιατρός του είχε πει ξεκάθαρα πως κάθε μέρα που περνά χωρίς επέμβαση η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο. Μετά από δυο εβδομάδες συνεχούς προσπάθειας για καταγραφή στο Gaziantep, δείχνοντας πολυάριθμα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων ως απόδειξη του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασής της, εγκατέλειψαν την προσπάθεια και κατάφεραν να πείσουν τις αρχές να την καταγράψουν στο Kilis, περίπου 60χλμ μακριά. Μετά από όλα αυτά, η μητέρα του κατάφερε να λάβει δωρεάν την ιατρική περίθαλψη που τόσο πολύ είχε ανάγκη.

Σύριος άντρας στο Azaz παρανόμως απωθήθηκε στα σύνορα

Ο άντρας ήταν μέλος μιας ομάδας περίπου 60 ατόμων που προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα στην Τουρκία στις 20 Φεβρουαρίου 2016. Είπε ότι συνελήφθησαν από Τούρκους συνοριοφύλακες και κρατήθηκαν σε ένα στρατόπεδο κοντά στο Reyhanlı στην επαρχία Hatay.

Ο ίδιος δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι κρατήθηκε επί τέσσερις ώρες και ότι οι άλλοι άνθρωποι (μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά) τέθηκαν υπό κράτηση στους στρατώνες για τουλάχιστον 24 ώρες. Είπε ότι οι συνοριοφύλακες δεν παρείχαν τροφή ή νερό, ούτε και πρόσβαση σε τουαλέτες

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ