Λεωνίδας Βατικιώτης

Λ.Βατικιώτης: «Ανεπιθύμητη η επιτροπή Αλήθειας Χρέους για την Κυβέρνηση»

Αναδημοσίευση από εδώ

Το μέλος της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους Λεωνίδας Βατικιώτης, μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 95,1 με τον Παναγιώτη Κουνιάκη αναφερόμενος στην προκαταρκτική έκθεση της επιτροπής για το χρέος, ενώ συγχρόνως έκανε τη δική του κριτική σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους δανειστές.

Ο κ. Βατικιώτης αρχικά σχολίασε ότι η επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέουςαποτελεί ανεπιθύμητο προϊόν για την κυβέρνηση και πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα αγκάθι στα πλευρά της, δεδομένου ότι δε δίνει το χώρο για να κάνει τους συμβιβασμούς που θέλει.

« Οι συμβιβασμοί που επιδιώκει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύονται από το πόρισμα, καθώς όλα δείχνουν ότι υπήρχε και άλλος δρόμος, τον οποίο δεν ακολούθησε. Η κυβέρνηση έχει υποτιμήσει το κόστος υποχώρησης το οποίο αναλαμβάνει . Όμως στη συνέχεια θα διαψευθεί, γιατί με τα μέτρα που ανακοινωθήκαν στο γενικό τους περίγραμμα θα αναγκαστεί να πάρει οριστικό διαζύγιο με την πιο ριζοσπαστική πτέρυγα ψηφοφόρων».

Ακολούθως ανέφερε κάποια αποσπάσματα από την προκαταρκτική έκθεση:

« Είναι γεγονός ότι όλα τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην προκαταρκτική έκθεση καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν είσαι σε θέση να πληρώσει το χρέος και δεν πρέπει ,γιατί είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο .Το τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης αναφέρεται στα επιχειρήματα που μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση ώστε να προβεί σε μονομερείς ενέργειες και να διαγράψει το χρέος της, χωρίς να έρθει σε συνεννόηση με τους δανειστές.»

Εν κατακλείδι ο κ. Βατικιώτης δήλωσε ότι στο πόρισμα παρέχονται όλα τα επιχειρήματα τα οποία η ελληνική πλευρά μπορεί να επικαλεστεί και να προχωρήσει σε παύση πληρωμών, που αποτελεί και την πιο συμφέρουσα λύση, να προχωρήσουμε δηλαδή σε μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους.

Συμφώνα, όμως με το μέλος της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα από το Φεβρουάριο να χρησιμοποιήσει αυτό το πόρισμα, ωστόσο δεν το έκανε και προχώρησε σε συμφωνίες .

«Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή είχε απορρίψει την ρήξη με τους δανειστές. Όμως δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι κινούταν σε μια αυταπάτη, καθώς θεωρούσε ότι είναι δυνατόν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων να ακυρώσει από κοινού με τους δανειστές την πολιτική της λιτότητας.

Πλέον η ψευδαίσθηση δεν υπάρχει, από εδώ και στο εξής μόνο νέα λιτότητα και αντιλαϊκά μέτρα θα έχουμε. Όμως, το δραματικό της όλη υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση δεν κάνει το μεγάλο βήμα να βγει και να δηλώσει, εφόσον απέτυχαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να ακυρώσουν την πολιτική της λιτότητας, ότι θα φέρουν νέο μνημόνιο τη στιγμή που θα έπρεπε να προχωρήσουν σε πολιτική ρήξη με τους δανειστές σεβόμενοι τη σημαντικότερη από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, δηλαδή την ανατροπή της λιτότητας».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ