«Ιστορική συμφωνία» για το ρωσικό αγωγό

Ιστορική χαρακτήρισε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης την υπογραφή της συμφωνίας για το σχηματισμό κοινοπραξίας με τη Ρωσία που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.

Ο αγωγός θα έχει χωρητικότητα 47 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο. Σύμφωνα με το Russia Today η κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού θα ξεκινήσει το 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. Τα χρήματα για αυτό το σκέλος θα δοθούν αρχικά από τη Ρωσία και θα επιστραφούν μελλοντικά από την Ελλάδα, αναφέρουν πηγές του ρωσικού υπουργείου ενέργειας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση της Ελλάδας αλλάζει τα δεδομένα στη στάση και άλλων γειτονικών χωρών που μέχρι σήμερα εξέφραζαν επιφυλάξεις για την κατασκευή του αγωγού αλλά και την προώθηση του φυσικού αερίου μέσω εδαφών τους.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η αντίδραση της Ουάσινγκτον η οποία ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις στην Αθήνα να μην υπογράψει για την κατασκευή του αγωγού. Οι ΗΠΑ είχαν ακυρώσει την κατασκευή του προηγούμενου αγωγού που σχεδίαζε η Ρωσία με παρέμβασή τους στη Βουλγαρία.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Τass ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Dvorkovich δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

turkish_stream_final

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ