ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ

Η κυβέρνηση υποχωρεί.Τι θα υπάρξει απ’τα αριστερά;

Τάκης Κυπραίος και Θανάσης Σκαμνάκης για το Kommon
Η επιστολή της νέας ελληνικής κυβέρνησης προς το Γιούρογκρουπ αποτελεί σαφές βήμα υποχώρησης στους γερμανικούς εκβιασμούς και ουσιαστικής αποδοχής των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων που τις συνοδεύουν. Οδεύουμε προς μια νέα ντροπιαστική υποταγή!

Η κυβέρνηση με πράξεις, λέξεις και συμβολισμούς τροποποιεί τη λαϊκή εντολή, δίνοντας τα περιθώρια να αυξάνουν οι απαιτήσεις και η αδιαλλαξία των δανειστών, της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και της γερμανικής κυβέρνησης.

Υπάρχει ορατός και μεγάλος κίνδυνος. Η πορεία αυτή οδηγεί σε νέο μνημόνιο – πρόγραμμα με ονομασία «Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη», σε συνέχιση της λιτότητας με «ευελιξία» και σε νέα ταπεινωτική Εποπτεία από μια «τρόικα των θεσμών».

Είναι μια κρίσιμη στιγμή. Αυτή δεν είναι μια αριστερή πορεία. Εγκυμονεί άμεσους κινδύνους να οδηγήσει το λαό στην ταπείνωση και την Αριστερά σε αναξιοπιστία.

Είναι μια στιγμή που η Αριστερά και ο λαός της αντίστασης και της υπερηφάνειας μπορούν και πρέπει να υψώσουν και πάλι τη φωνή τους! Το «όχι» στη λιτότητα» δεν συμβιβάζεται με τον ιερό φόβο απέναντι στο ευρώ. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως η θέση της κυβέρνησης «πάση θυσία στο ευρώ», οδηγεί σε δραματικά αδιέξοδα και υπαγορεύει νέο κύκλο θυσιών για τον ελληνικό λαό.

Απέναντι σε αυτή τη νέα εξέλιξη όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς (ΝΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΑΡΣ, Σχέδιο Β, Εργατικός Αγώνας, Σύλλογος Κορδάτος κλπ), οι ηγέτες της, οι αγωνιστές της καλούνται να σταθούν με ευθύνη. Εαν δεν γίνει αυτό τη λύση θα τη δώσουν οι συστημικές δυνάμεις, η Δεξιά, η Ακροδεξιά και τα θολά ποτάμια του επιχειρηματικού κεφαλαίου. Είναι αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε ίσως, η άμεση παρέμβαση και η συγκρότηση μιας μαχητικής αριστερής συμμαχίας αντίστασης και ανατροπής:

– Για την αποφασιστική απόκρουση των εκβιασμών της ΕΕ, του ΔΝΤ, των

«αγορών» και της γερμανικής κυβέρνησης.

– Για την αποτροπή της διαφαινόμενης συμφωνίας υποταγής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

– Για την ενωτική κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού ενάντια σε αυτά τα σχέδια.

– Για την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του κόσμου της Αριστεράς.

Είναι η στιγμή που γίνεται δυνατή και αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε ίσως, η συνυπογραφή μιας κοινής Πολιτικής Συμφωνίας με βασικά αιτήματα:

1. Τη μονομερή κατάργηση όλου του αντιδραστικού μνημονιακού κεκτημένου και κάθε ταπεινωτικής επιτροπείας.

2. Τη μονομερή καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και την άμεση παύση πληρωμών προς τους πιστωτές.

3. Την έξοδο από το ευρώ, την άμεση απειθαρχία στις ευρωσυνθήκες σε ρήξη με την ΕΕ, το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ.

4. Την εθνικοποίηση – κρατικοποίηση των τραπεζών.

5. Δουλειά, ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία.

6. Τη συμβολή σε ένα νέο εργατικό διεθνισμό των λαών της Ευρώπης.

Είναι η στιγμή για να συγκροτηθεί ένα εργατικό λαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης και ανατροπής της τρομοκρατικής επίθεσης του Κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Είναι η στιγμή που η ηγεσία και οι αγωνιστές του ΚΚΕ πρέπει να αναλάβουν τον ιστορικό τους ρόλο σε ένα τέτοιο μέτωπο και η μαχόμενη αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία της και οι αγωνιστές της να αντιληφθούν τις ιδιαίτερες ιστορικές ευθύνες τους, να μη σιωπήσουν, να διαφοροποιηθούν και να πάρουν θέση σε αυτό το μέτωπο.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ