Η Ελλάδα συμμετείχε στα βασανιστήρια της CIA

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας των αμερικανικών πρεσβειών σε αρκετές περιοχές του πλανήτη μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τις τεχνικές βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσε η CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε όλη την έκθεση εδώ:

CIA Torture Report

Σύμφωνα με το ίδρυμα Open Society η Ελλάδα ήταν μια από τις 54 χώρες που συνεργάστηκαν με τους βασανιστές της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, προσφέροντας διαφορετικού επιπέδου υπηρεσίες – από την κράτηση υπόπτων και τη διευκόλυνση της μεταφοράς τους μέχρι τον βασανισμό.

Η χώρα μας περιλαμβάνεται σε χάρτη που δημοσιεύει η εφημερίδα Independent με τις χώρες που «θα πρέπει να ανησυχούν από τις αποκαλύψεις». Παρόλα αυτά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην σύνοψη της έκθεσης που δημοσιεύεται σήμερα δεν υπάρχουν ονόματα χωρών που συνεργάστηκαν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο φοβούμενο βίαιες αντιδράσεις πολιτών.

Μιλώντας πριν από χρόνια στο INFOWAR η τότε γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιρέν Χαν, είχε αποκαλύψει ότι «αρκετές ευρωπαϊκές χώρες συνεργάστηκαν με τη CIA σε διάφορα επίπεδα. Ορισμένες επέτρεψαν απλώς την διέλευση των αεροσκαφών της CIA από τα εδάφη τους χωρίς να ελέγχουν ποιος βρισκόταν στο αεροσκάφος. Άλλες χώρες ενεπλάκησαν πιο ενεργά παραδίδοντας υπόπτους οι οποίοι στη συνέχεια θα βασανίζονταν. Σε ορισμένες περιπτώσεις άνθρωποι –κυριολεκτικά- απήχθησαν στη μέση του δρόμου. Είναι αδιανόητο να συμβαίνουν αυτά στον 21ο αιώνα στο όνομα της αντιτρομοκρατικής πάλης».

Η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας είχε αναφέρει τότε ότι είχε εκφράσει την ανησυχία της στις ελληνικές αρχές για ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν. «Υπήρξαν πολλές καταγγελίες ότι η αστυνομία και άλλοι αξιωματούχοι απήγαγαν ανθρώπους τους οποίους ανέκριναν για αρκετές ημέρες».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ