Λιμενικό

Συκοφαντούν τους μετανάστες κυβέρνηση και ΜΜΕ

Ερωτήματα για το χρόνο αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι καταθέσεις θυμάτων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, τις οποίες παρουσιάζει η κυβέρνηση θέτουν στο info-war.gr άνθρωποι που παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία.

Ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι έχει στη διάθεσή του μαρτυρίες διασωθέντων ναυαγών που εξαίρουν την προσπάθεια των ανδρών του λιμενικού.

Οι σχετικές καταθέσεις διέρρευσαν αμέσως μετά σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης που επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τις σοβαρότατες καταγγελίες που έκαναν τα θύματα τόσο στο κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες όσο και στους δημοσιογράφους που τους περίμεναν στο λιμάνι του Πειραιά.

Μιλώντας στο info-war.gr η Ματίνα Κατσιβέλη, από την Ομάδα βοήθειας μεταναστών στη Λέρο, ανέφερε ότι οι μετανάστες βρίσκονταν υπό κράτηση και σε κατάσταση σοκ όταν έφτασαν στο νησί.

«Η μόνη φορά που ξέρουμε να μίλησαν με επαγγελματίες διερμηνείς ήταν όταν ήρθε το κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάτοικοι του νησιού υποστηρίζουν ότι το λιμεναρχείο χρησιμοποιεί συνήθως έναν κάτοικο που έχει ζήσει στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν και μιλά ελάχιστα φαρσί καθώς δεν διαθέτει επίσημο διερμηνέα. Αδιευκρίνιστο παραμένει, εάν δεν υπήρχε άλλος διερμηνέας πως έγινε η συνεννόηση με τους Σύρους, που επέβαιναν στο πλοιάριο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ενώ οι πρόσφυγες είχαν μιλήσει στην Ύπατη Αρμοστεία το λιμενικό επανήλθε, ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση, για να τους πάρει νέες καταθέσεις- διαδικασία ή οποία δεν προβλέπεται εάν δεν έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση.

Σύμφωνα πάντως με την Μ.Κατσιβέλη οι μετανάστες δεν είχαν πρόβλημα με το προσωπικό του λιμεναρχείου Λέρου, το οποίο από την πρώτη στιγμή έσπευσε να τους προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια.

Όταν όμως έπρεπε να επιβιβαστούν στο πλοίο που θα τους μετέφερε στον Πειραιά οι πρόσφυγες υπέδειξαν τρομοκρατημένοι τρία άτομα, που εκείνη τη στιγμή φορούσαν πολιτικά και τα οποία επέβαιναν στο σκάφος που τους είχε εντοπίσει κοντά στο Φαρμακονήσι.

«Αυτοί είναι που μας φέρθηκαν άσχημα» δήλωσαν κάποιοι από τους πρόσφυγες.

Από τη διαδικασία προκύπτουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις καταθέσεις που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ:

Πότε δόθηκαν και κάτω από ποιες συνθήκες; Υπήρχε επαγγελματίας διερμηνέας; Γιατί επανήλθαν άνδρες του λιμενικού για νέες καταθέσεις; Γιατί όλα τα θύματα να αλλάξουν τις καταθέσεις που έδωσαν στην Ύπατη Αρμοστεία και στους δημοσιογράφους στον Πειραιά; Ποιο όφελος θα είχαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση εάν πραγματικά δεν είχαν ζήσει τις τραγικές στιγμές που περιγράφουν δεδομένου ότι απειλούνται ανά πάσα στιγμή για παράνομη είσοδο στη χώρα;

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και γνωστών ΜΜΕ να συκοφαντήσουν τα θύματα του ναυαγίου κλιμακώθηκε με την παρέμβαση του υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια που συνέδεσε την παράνομη μετανάστευση με την τρομοκρατία.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ