Ντονιέτσκ

Επικίνδυνη κλιμάκωση της… εκεχειρίας

Αποστολή Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ

Στο αρχηγείο της πολιτοφυλακής στη Μακέγεφκα, λίγο έξω από την πόλη του Ντονέτσκ, τα παράθυρα είναι πάντα καλυμμένα με μαύρα χαρτόνια. Ο επικεφαλής των τοπικών δυνάμεων, γνωστός ως ο «Γκρεκ» λόγω της ελληνικής καταγωγής του, γνωρίζει ότι ένας ελεύθερος σκοπευτής θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να σκορπίσει τον θάνατο από εκατοντάδες μέτρα μακριά. Οταν μας υποδέχθηκε, χθες το πρωί, η πόλη συγκλονιζόταν για δεύτερη ημέρα από ισχυρότατες εκρήξεις του ουκρανικού πυροβολικού. Σε έναν μεγάλο χάρτη που έχει τοποθετήσει στον τοίχο δίπλα από το γραφείο του, μας έδειξε την τοποθεσία του αεροδρομίου όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες. «Ισως επιχειρούν μια ηρωική έξοδο, αλλά δεν πρόκειται να τους αφήσουμε» μας είπε ένας από τους επιτελείς του, που κρατούσε όλη την ώρα ένα αυτόματο όπλο.

Από τις συνεχείς βολές των αντιμαχόμενων δεν γλίτωσε τα τελευταία 24ωρα ούτε η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ που επισκέπτεται εκτάκτως την περιοχή για να διαπιστώσει τυχόν παραβιάσεις της εκεχειρίας αλλά και να επισκεφθεί τους ομαδικούς τάφους που εντοπίστηκαν στα περίχωρα του Ντονέτσκ. Θραύσματα από οβίδες χτύπησαν την αυτοκινητοπομπή που τους μετέφερε σε περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο. Από την πλευρά τους οι πολιτοφύλακες του Ντονέτσκ απάντησαν στα χτυπήματα με ομοβροντία πυρών από τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκαν εννέα Ουκρανοί στρατιώτες.

Καθώς κλιμακώνονταν επικίνδυνα οι συγκρούσεις στο Ντονέτσκ, στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης διέρρευσε χτες νέο σχέδιο που φέρεται να προετοίμασε ο πρόεδρος Ποροσένκο για την παροχή «ειδικού καθεστώτος» στις δύο «λαϊκές δημοκρατίες» που απαρτίζουν τη λεγόμενη Νοβοροσία. Αρκούσε όμως να περπατήσεις για λίγα λεπτά στις περιοχές του Ντονέτσκ που έχουν δεχτεί επιθέσεις από το ουκρανικό πυροβολικό για να καταλάβεις ότι τέτοιου είδους υποχωρήσεις από το Κίεβο δεν μπορούν πλέον να γεφυρώσουν το χάσμα. «Δεν περιμένω τίποτα από τη χούντα του Κιέβου» μας είπε μια ηλικιωμένη κυρία, ενώ μας έδειχνε τις τρύπες στα παντζούρια του διαμερίσματός της. Ύστερα γύρισε σε έναν πολιτοφύλακα και του φώναξε: «Και εσείς να πείτε να έρθουν να μου φτιάξουν τα τζάμια».

Για τους περισσότερους κατοίκους του Ντονέτσκ, αυτοί οι άνθρωποι με τις αταίριαστες μεταξύ τους στρατιωτικές στολές που κυκλοφορούν οπλισμένοι στους δρόμους της πόλης αποτελούν τον μόνο κρατικό φορέα. Από αυτούς περιμένουν να δώσουν λύσεις ακόμη και στα καθημερινά τους προβλήματα. Πολλοί από τους νέους στρατιωτικούς διοικητές και τους απλούς πολιτοφύλακες, που παράλληλα εκτελούν χρέη αστυνομικών αλλά ακόμη και τροχονόμων, ζούσαν πριν από λίγους μήνες ανάμεσά τους σαν μανάβηδες, οικοδόμοι και λογιστές.

Ένας από αυτούς, ο Βιτάλι, μας έδειχνε πώς έμαθε σε λίγες ημέρες να τοποθετεί πλαστικά εκρηκτικά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Πριν από το καλοκαίρι ήμουν ασφαλιστής» μας είπε, ενώ κρατούσε μια σακούλα με πυροκροτητές. Γι’ αυτόν το Κίεβο θα είναι για πάντα η πρωτεύουσα μιας εχθρικής χώρας που υποτάχθηκε στις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και έστειλε τις φασιστικές δυνάμεις του Δεξιού Τομέα να σκοτώσουν τους συμπατριώτες του.

Εν τω μεταξύ, αίσιο τέλος φαίνεται να έχει και η αποστολή του αντιφασιστικού καραβανιού από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Ενα από τα μέλη του, ο Θάνος Ανδρίτσος, κατάφερε να φτάσει μαζί μας μέχρι το Ντονέτσκ, ενώ σήμερα ειδική αποστολή της κυβέρνησης της Νοβοροσίας αναμένεται να συναντηθεί με τους υπόλοιπους ακτιβιστές στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία για να παραλάβει την οικονομική ενίσχυση που έχουν συγκεντρώσει.

Άρης Χατζηστεφάνυ
Εφημερίδα των Συντακτών 30/9/2014

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ