Δημοσιογραφία α λα Χιώτης

Μέσα στον ορυμαγδό δηλώσεων για την υπόθεση Κατρούγκαλου ένα tweet του δημοσιογράφου Βασίλη Χιώτη πιστεύουμε ότι δεν έλαβε την προσοχή που του αρμόζει.

Ένας δημοσιογράφος, έλεγε ο άνθρωπος που κατηγορείται από τον Κατρούγκαλο ότι εκτελεί συμβόλαια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, «δεν αποκαλύπτει ποτέ από την αρχή όλα τα στοιχεία που έχει».

«Από που προκύπτει αυτός ο κανόναςτης δημοσιογραφίας» αναρωτήθηκε πολύ σωστά ο έμπειρος ανταποκριτής στην Ουάσινγκτον, Αποστόλης Ζουπανιώτης. Αλήθεια από που;

Ο δημοσιογράφος οφείλει να προστατεύει τις πηγές του από τις αρχές, όχι τις πληροφορίες του από το κοινό. Αυτοί που δίνουν τμήμα των πληροφοριών τους είναι συνήθως χαρτοπαίκτες ή εκβιαστές.

Ιστορικά τα μόνα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που δημοσιεύονται «σε συνέχειες» είναι είτε αυτά που δεν χωράνε σε ένα φύλλο εφημερίδας (π.χ αποκαλύψεις από Wikileaks) είτε αυτά στα οποία η πηγή δίνει τις πληροφορίες σταδιακά (π.χ υπόθεση Watergate). Δημοσιογράφο όμως που να απειλεί δημοσίως ότι έχει και άλλες πληροφορίες τις οποίες δεν δημοσίευσε, μόνο στην Ελλάδα βρίσκουμε.

Α.Χ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ