Δημοσιογράφος του ΑΠΕ κόλλησε ρατσισμό από επιχείρηση διάσωσης μεταναστών

Μια περίεργη είδηση που αποδίδεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του ελληνικού διαδικτύου. Σύμφωνα με τον τίτλο, που έβαλαν στην είδηση αρκετά ειδησεογραφικά site, «Αστυνομικοί και άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού κόλλησαν φυματίωση μετά από επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών».

Καταρχήν, όπως διευκρινίζεται στη συνέχεια, το περιστατικό αφορά το ιταλικό λιμενικό και όχι το Ελληνικό – άλλωστε την ανταπόκριση υπογράφει ο Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης από τη Ρώμη. Συγκεκριμένα στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι «Πέντε Ιταλοί αστυνομικοί προέκυψαν θετικοί στο τεστ για το βακτήριο της φυματίωσης αφού συμμετείχαν σε επιχειρήσεις για την διάσωση και μεταφορά μεταναστών στο λιμάνι της Κατάνης της Σικελίας». Το τηλεγράφημα αναφέρει επίσης ότι «σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οκτώ μέλη του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας τα οποία συμμετέχουν στην επιχείρηση Mare Nostrum, έχουν προκύψει θετικά στο τεστ για το βακτήριο της φυματίωσης και τρεις άνδρες έχουν αναπτύξει την ασθένεια».

Ας δούμε όμως πως μετέδωσαν την είδηση άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το Ιταλικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε πράγματι ότι οκτώ μέλη του «εκτέθηκαν στο βακτήριο» αλλά όπως διευκρίνισε ο ναύαρχος Τζιουζέπε Ντε Τζιόρτι «κανένας δεν είναι άρρωστος ή μολυσμένος ούτε έχει παρουσιάσει κανένα σχετικό σύμπτωμα αλλά στα σχετικά τεστ εμφανίστηκαν θετικοί».

Η πληροφορία που παρέλειψε να μας μεταφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ότι σύμφωνα με τον Ιταλό ναύαρχο τα ποσοστά των μελών του ναυτικού που παρουσιάζουν φυματίωση είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο που παρατηρείται σε όλη τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης δεν θεωρούν ότι η είδηση βρίσκεται στην έκθεση στον ιό της φυματίωσης, αλλά στο ότι τα ακροδεξιά κόμματα της Ιταλίας χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη πληροφορία για να ακυρώσουν την πολιτική υποδοχής προσφύγων και μεταναστών που ακολουθεί η Ιταλική κυβέρνηση μετά το τραγικό δυστύχημα στην Λαμπεντούζα όπου έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.

Πριν από λίγους μήνες ακροδεξιοί πολιτικοί και κάθε είδους συνομωσιολόγοι διέδιδαν ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έφταναν στις Ιταλικές ακτές μετέφεραν τον ιό έμπολα και πως η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποκρύψει τις σχετικές πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση από την Ιταλία στηρίζεται σε πληροφορίες από το συνδικάτο της αστυνομίας SAP. Τι γνωρίζουμε γι’ αυτό; Ότι πριν μερικούς μήνες τα μέλη του συνδικάτου έγιναν παγκοσμίως γνωστά γιατί χειροκροτούσαν επί πέντε λεπτά τέσσερις συναδέλφους τους που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία ενός 18χρονου παιδιού.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μεταφέρεις μια πληροφορία χωρίς αναγκαστικά να πεις ψέμματα. Και ένας από αυτούς είναι να αποκρύψεις τμήματα της αλήθειας για να προωθήσεις τα δικά σου ρατσιστικά μηνύματα. Γιατί, λόγου χάρη, δεν μάθαμε ποτέ  ότι πριν από ένα χρόνο είχε σημειωθεί τρομακτική αύξηση στα κρούσματα φυματίωσης σε σχολείο του Μιλάνου, από την οποία προσβλήθηκαν 15 παιδιά αλλά πληροφορηθήκαμε αμέσως για τα κρούσματα στα σύνορα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ