Βαρύ κατηγορώ για την κυβέρνηση από την Human Rights Watch

Σοβαρές καταγγελίες για την αντιμετώπιση των προσφύγων και άλλων ευπαθών ομάδων αλλά και υπενθύμιση για το γεγονός ότι τα νέα μέτρα λιτότητας αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση της Human Rights Watch για την Ελλάδα.

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για απαράδεκτες συνθήκες υποδοχής και κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο και αδυναμία εντοπισμού ανθρώπων που χρειάζονταν άμεση βοήθεια. Ειδική αναφορά γίνεται στις συνεχείς καταγγελίες παράνομων επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία αλλά και για σκάφη στα οποία επέβαιναν ένοπλοι με μάσκες και ακινητοποιούσαν τα σκάφη προσφύγων ή τα επέστρεφαν προς τα τουρκικά ύδατα.

Σημειώνεται επίσης ότι ασυνόδευτα ανήλικα κρατούνταν γα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ενήλικες.

Η έκθεση αναγνωρίζει την βελτίωση της διαδικασίας παροχής ασύλου αλλά επισημαίνει τις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους.

Παράλληλα επισημαίνει ότι παρά την ανακοίνωση από τον Αλέξη Τσίπρα του τερματισμού της επιχείρησης Ξένιος Δίας, η αστυνομία συνέχισε να παρενοχλεί και να προσάγει χωρίς στοιχεία άστεγους, τοξικοεξαρτημένους και εκδιδόμενες γυναίκες εμποδίζοντάς τους να ζητήσουν ιατροφαρμακευτική βοήθεια και να αποτανθούν σε δομές πρόνοιας.

Η αναφορά στην Ελλάδα ξεκινά πάντως με την έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για το χρέος ο οποίος κάλεσε το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσουν ότι το νέο μνημόνιο δεν θα οδηγήσει σε νέες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ είχε ζητήσει τη συνέχιση του έργου της Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους τις εργασίες της οποίας διέκοψε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ τα πορίσματά τις απομακρύνθηκαν από τις πρώτες σελίδες του site με εντολή του Ν. Βούτση.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ